Ultima zi înainte de carantină, la Timișoara. Protest cu aprindere de măști și sloganuri anti-Fritz / FOTO+VIDEO

Peste 100 de oameni au participat, duminică, la protestul anti-carantină anunțat pe Facebook. Ei au cerut demisia primarului Dominic Fritz chiar de sub geamurile sălii de consiliu, în fața unei primării goale. Ei anunțat că vor reveni în fiecare zi, până la ridicarea restricțiilor. La finalul protestului au dat foc la măști.

protest

Centrul Timișoarei a fost plin ochi duminică după-amiază, cu doar câteva ore înainte de intrarea în carantină a orașului și a comunelor din jur. Pe terase nu prea găseai loc să arunci niciun ac, iar pe pietonale oamenii au ieșit să se plimbe, cu prietenii sau copiii.

În Piața Victoriei, întâi o mână de oameni, apoi ceva mai mulți s-au adunat pentru a-și exprima dezacordul legat atât de carantinarea orașului, cât și de vaccinarea pe care o consideră obligatorie și injustă. Au fost exprimate și teorii conspiraționiste, referitoare la „oculta mondială”, dar s-a ajuns și la eterna scandare „Hoții, hoții”. Unii au purtat steaguri tricolore și, în coloană, protestatarii au făcut inițial înconjurul Pieței Victoriei. Apoi au plecat spre primăriei, luându-l cu ei, din drum, și pe unul dintre „menestrelii” locali care, la prima lor trecere, le-a cântat imnul național.

Sub privirile câtorva polițiști și jandarmi, protestatarii, majoritatea fără mască, au stat vreme de vreo 20 de minute în fața clădirii de pe CD Loga 1. Au cerut demisia primarului Dominic Fritz și au solicitat renunțarea la „vaccinarea obligatorie”. S-a vorbit despre străinii care vând țara și despre „dictatura medicală”. Oamenii au spus că vor reveni în fiecare zi, până la ridicarea carantinei.

Protestul s-a terminat în fața Operei, unde s-a dat foc câtorva măști de protecție. Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă vor intra în carantină la miezul nopții, până în 22 martie. Deplasarea va fi permisă doar cu declarație pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator și numai cu motiv întemeiat. Acum, ratele de infectare în cele cinci UAT-uri sunt: Timișoara – 7,36 / 1.000 de locuitori, Dumbrăvița – 9,77, Ghiroda – 6,99, Giroc – 10.56 și Moșnița Nouă – 12,01.