Uite recepția, nu e recepția. PSD, noi acuze pe tema Centrului de legume-fructe de la Tomnatic

Centrul de legume-fructe

Liderul grupului PSD din CJ Timiș susține că actuala conducere a instituției a încercat „ilegal și cu presiuni” să facă recepția Centrului de legume-fructe de la Tomnatic. Potrivit lui Alexandru Iovescu, doar opoziția primarului ar fi făcut ca acest lucru să nu se întâmple. În realitate, recepția e făcută.

„Pentru că se află în campanie electorală și nu are nicio realizare cu care să vină în fața timișenilor, la începutul acestei săptămâni (Alin Nica – n.r.) a trimis o comisie formată din angajați ai CJ Timiș să facă recepția investiției de la Tomnatic. O investiție inițiată de fosta administrație PSD și pe care nu a fost capabil să o finalizeze și să respecte condițiile legii în ceea ce privește acest centru. Fără minimul de specialiști prevăzut de lege pentru comisia de recepție, pe care a format-o împreună cu Alexandru Proteasa și în mare secret, au încercat să facă recepția centrului. Nu au reușit și asta numai pentru că primarul comunei nu s-a pretat la o asemenea situație, nici el și nici reprezentanții ISC”, a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, Alexandru Iovescu, lidrul grupului de consilieri județeni ai PSD.

E campanie electorală, știm, iar combativitatea – fie și verbală – aduce, probabil, puncte în „clasamentul” la partid. Și nici măcar nu e de condamnat, fiindcă până la urmă trebuie să arăți că ești implicat și susții cauza.

„Reprezentantul ISC a fost prezent și a semnat recepția”

Totuși, în acest caz, sunt mai multe lucruri care stârnesc semne de întrebare. Să vedem întâi explicația reprezentanților CJ Timiș.

„În perioada 20-24 mai 2024 a avut loc recepția Centrului de colectare legume-fructe Tomnatic, demers finalizat cu un proces verbal-semnat de întreaga comisie, cu excepția primarului localității Tomnatic, care nu a motivat refuzul. Vicepreședintele Alexandru Proteasa nu a avut nicio implicare în formarea comisiei de recepție, iar reprezentantul ISC a fost prezent și a semnat recepția. Numărul de specialiști prevăzut de lege pentru formarea comisiei a fost atins, două persoane fiind ingineri constructori și o persoană, inginer mecanic”, ne-au transmis aceștia.

Potrvit procesului-verbal datat 24 mai 2024, comisia de recepție a fost formată din Cosmin Ungureanu, director executiv Direcția de Dezvoltare a CJ Timiș (președinte), patru angajați din CJ, Vasiu Stoian, primarul din Tomnatic, Ion Furdui, reprezentant ISC, reprezentanți ai constructorului și ai proiectantului. Comisia „admite recepția la finalizarea proictului”, cu excepția primarului, care „nu s-a exprimat”.

Ideea e foarte veche

Revenind la comunicatul lui Alexandru Iovescu, recepția s-a făcut săptămâna trecută, nu „la începutul acestei săptămâni”. Și… chiar s-a făcut.

„La finalizarea unei astfel de investiții, la recepția ei, ar trebui să existe mândrie! Mândrie că faci ceva pentru comunitate, pentru județ! Nu și la Alin Nica, el a încercat să facă totul pe sub masă tocmai pentru că probabil este conștient că a fost incapabil, și în cazul acestui proiect, să facă o treabă bună. Astfel de situații nu mai au voie să se repete după 9 iunie”, a mai notat social-democratul. Cum a ajuns Iovescu la concluzia că recepția nu este făcut e greu de spus, fiindcă în PV lucrurile sunt cât se poate de clare.

Centrul de legume-fructe de la Tomnatic a fost „moșit” de CJ Timiș vreme de mai mulți ani. Ideea a apărut prin mandatul 2012 – 2016, unul dintre susținători fiind, la acea vreme, Marian-Constantin Vasile, consilier județean PNL atunci, acum candidat independent la Primăria Timișoara.

Scandal și la finele anului trecut

În octombrie 2017, fostul vicepreședinte al CJ Timiș, Roxana Iliescu, acum membru PSD, anunța că viitorul centru de legume-fructe va fi construit la Tomnatic, pe un teren de 11.500 mp. Zona a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea CJ, de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Construcția a început în aprilie 2022 și a costat 24,7 milioane de lei, cu TVA. Din această sumă, 4,5 milioane de lei au fost pentru dotări și echipamente. În noiembrie, PSD Timiș l-a acuzat de corupție pe vicepreședintele CJ, Alexandru Proteasa, pentru că asocierea care lucra la Tomnatic, desemnată în urma unei licitații din 2020, presta și la un centru comercial deținut de familia acestuia. Social-democrații anunțau că vor iniția schimbarea din funcție a lui Proteasa, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

About Post Author