4 iulie 2020

Uite barza: voluntarii pot semnala, de acum, primele păsări care ajung la cuib

uite barza

Vedeți în această primăvară berze sosite la cuib? Puteți anunța ornitologii. Societatea Ornitologică Română face și în acest an „inventar” și orice ajutor e binevenit. Aplicația „Uite barza!” intră în al patrulea an, cu noi utilizări.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a început să numere a berzelor albe în 2017 și s-a concentrat, până acum, pe numărarea berzelor cuibăritoare. Aplicația „Uite barza!” este un instrument esențial. Ea intră în al patrulea an în care voluntarii sunt implicați în protejarea berzelor albe. Până acum, ei puteau să numere berzele și cuiburile lor, dar și să semnaleze incidente precum electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității.

Uite, barza!” are acum un update. Din 2020, cu ajutorul aplicației va putea fi înregistrată prima barză albă sosită la cuib. „Începem un proiect de colectare a informațiilor legate de momentul sosirii la cuib a berzelor albe. Le vom corela cu informații legate de temperatură, precipitații și numărul de pui din fiecare cuib. Analiza acestor date ne va ajuta să înțelegem dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze populația de berze albe”, explică Valentin Marin, coordonatorul proiectului.

Cum se folosește aplicația

În lunile martie și aprilie va fi înregistrată, în premieră, prima semnalare a unui individ sau a unei perechi de barză albă pe cuib. Din aprilie, aceste păsări încep să depună ouăle, iar puii încep să apară o lună mai târziu.

„Cu ajutorul celei mai recente variante a aplicației noastre, e simplu. Se notează dacă este observat un individ sau o pereche pe cuib, se ia poziția cu ajutorul aplicației și se face o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației). Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport), nu de la distanță sau din mașină!”, spun cei de la SOR.

Ce vor ornitologii

În timp, ornitologii vor putea stabili dacă sunt modificări semnificative ale datelor de sosire a berzelor din cartierele de iernare. De asemenea, ei vor afla și dacă factorii care influențează această modificare țin de climă sau de accesarea unor resurse de hrană noi, gropile de gunoi sau hrana furnizată de fermieri, așa cum se întâmplă în Spania sau Franța.

De când SOR a lansat „Uite, barza!”, aplicația a fost descărcată de peste 9.000 de utilizatori. În iulie 2019, ea a fost pe primul loc în categoria Călătorii și aplicații locale din Google Play.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: