UE dă 10 milioane de euro pentru încă șapte tramvaie la Timișoara

tramvai

Încă șapte tramvaie va putea cumpăra Primăria Timișoara cu bani europeni. Contractul de finanțare a fost semnat marți, la 1 octombrie. Banii nerambursabili reprezintă cam jumătate din valoarea totală a proiectului. Restul vine de la bugetul local.

Primarul Nicolae Robu și directorul ADR Vest Sorin Maxim au semnat marți, încă un contract pentru cumpărarea de tramvaie pe fonduri europene. Este cel de-al doilea pe această temă. „Sunt tramvaie articulate, cu podea coborâtă, fără trepte. Lungimea lor este între 25 și 30 de metri. Numărul minim de pasageri este de 170, iar viteza maximum atinsă este 70 km/h, când tramvaiul este încărcat la 60%, 65 km/h când tramvaiul este încărcat 100%. Autonomia de mers trebuie să fie de minimum 20 de km”, a citit primarul Nicolae Robu din documentația pusă la dispoziție de cei de la ADR.

Bozankaya face noile tramvaie de 2,5 milioane euro / bucata

În luna iulie, PMT a anunțat câștigătorul licitației pentru achiziția de tramvaie noi. Au fost doi ofertanți, unul din Polonia și unul din Turcia, ultimul câștigând, de altfel, procedura. Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Iht A.Ș., din Turcia, a oferit 185,3 milioane de lei pentru 16 garnituri. Contractul semnat tot în iulie include „16 bucăți tramvaie noi articulate cu podea coborâtă acționate prin invertoare și motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la rețea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt și uși de acces pe partea dreaptă față de direcția de mers înainte”.

PMT a depus trei proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie cu fonduri europene, pentru câte șapte garnituri. Contractul semnat la 1 octombrie este cel de-al doilea și are o valoare totală de 96,3 milioane de lei. Finanțarea nerambursabilă este de 46,9 milioane de lei, restul trebuind să fie asigurat de la bugetul local. Tramvaiele STPT au peste 41 de ani și sunt demult pasibile de casare. În ultimii ani, 30 de garnituri au fost modernizate, astfel că în Timișoara circulă acum mai multe „Armonii”. Turcii de la Bozankaya lucrează deja la construirea primului tramvai, care ar trebui livrat la Timișoara în cel mult 18 luni. Prețul unui tramvai este de 2,5 milioane de euro.

About Post Author