Turul Revoluției pentru nevăzători. Sau Timișoara prin alți ochi

nevăzători

În vara lui 2020, un grup de elevi și studenți, coordonați de lector dr. Alina Satmari, participanți la Școala de vară Astra de la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, au pus bazele proiectului timișOara Prin alTI oChi – OPTIC. Așa a început o poveste care și-a propus să deschidă istoria orașului și către cei nevăzători.

N-a fost simplu. S-a muncit minuțios și cu mare atenție la realizarea, pe rând, a unei broșuri cu hărți și imagini tactile, a unor machete 3D ale obiectivelor turistice și a unei arhive audio care să completeze materialul tactil. Voluntarii coordonați de lector dr. Alina Satmari au documentat pas cu pas poveștile din decembrie 1989, și ca parte a unui alt proiect inedit, denumit reMIND MAPPING ‘89.

Apoi, grație ajutorului venit de la Fundația Comunitară și de la compania Intel, au fost cumpărate șase biciclete în tandem. După ce totul a fost pus la punct, a putut pleca la drum primul tur ghidat al Revoluției, special conceput pentru nevăzători.

„E nevoie de mai multă atenție”

Primii care trăit această experiență au fost câțiva elevi și profesori de la Liceul Special Iris din Timișoara. Turul include opriri în Piața Maria, la Catedrala Mitropolitană, la primărie, la Operă, în Piața Libertății și în Piața Sf. Gheorghe. În fiecare dintre aceste locuri, participanții pot asculta momente relatatate de cei care le-au trăit atunci.

„Am încercat să construim un tur ghidat al Revoluției special conceput pentru nevăzători. Nouă din zece nevăzători nu ies din casă. Peste tot în lume e nevoie de mai multă atenție și de acțiuni concrete pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Contextul Timișoara – oraș capitală culturală europeană 2023 poate fi unul favorabil și pentru rezolvarea unei astfel de probleme comunitare. Ar fi extraordinar ca Timișoara sa devină orașul luminii pentru toți. Să deschidă uși, să deschidă inimi, să inspire”, spun cei de la OPTIC.

Ei vor ca, în viitor, cu sprijinul Primăriei Timișoara, să poată organiza periodic astfel de tururi, inclusiv pentru turiști. La primul tur, mulțumirile merg către voluntarii inimoși care s-au implicat în această aventură: Dariana Domșa, Yanis Nacov, Ioana Satmari, Melisa Kis, Andreea Triponescu, Iulian Rotaru, Sergiu Tamasi, Bogdan Pandele, Teo Deloreanu, Adriana Sărășan, Alina Albu, Adina Pascu, Mihai Moise, Ecaterina Mocioacă, Alex Benchea și Bogdan Potra.

Mai multe detalii pot fi găsite aici.