Turnul de apă din Iosefin are șanse să devină centru cultural. Primăria a găsit proiectant

turnul de apă

Turnul de apă din cartierul Iosefin va deveni, în sfârșit, centru cultural. Nu foarte curând, dar are măcar proiect oficial. O singură firma s-a arătat interesată de această lucrare, fiind desemnată și câștigătoare. PMT încearcă de câțiva ani să transforme turnul. Ultima dată s-a lăudat la vizita comisiei de monitorizare pentru TM2021, în luna iunie.

Primul concurs de soluții pentru turnul de apă din zona Iosefin s-a terminat. Săptămâna viitoare va fi semnat contract cu firma câștigătoare, de altfel unicul ofertant. „S-a încheiat etapa din concursul de soluții de stabilire a celui care va elabora documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, deci DALI, și proiectul tehnic cu detaliile de execuție. Am avut un ofertant care a fost apreciat de comisie cu un punctaj peste minimul care este instituit prin lege. Comisia instituită pentru gestionarea concursului de soluții a considerat valabilă oferta, a făcut anumite recomandări și se va semna contractul pentru DALI și PT. Nu pot spune acum numele ofertantului, se va face totul public săptămâna viitoare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit datelor din SEAP, unicul ofertant este SC Studio Unu de Arhitectură SRL din Timișoara, care are doi subcontractanți: Path’s Rout SRL și Expert SRL. Firma a fost înființată în 2018 și are un singur angajat. Va fi mult de lucru la turn, spune Robu, inclusiv consolidări „Va fi foarte frumos (…) Probabil săptămâna viitoare vom semna contractul și vom da toate detaliile. Facem toate eforturile să terminăm amenajarea până în 2021. Va fi nevoie, am înțeles, și de o anumită intervenție de consolidare”, a mai explicat edilul șef.

Turnul de apă, promis pentru TM2021

Cât va primi proiectantul? Greu de spus. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, licitația de pe SEAP este de fapt concursul de soluții, iar firma câștigătoare va câștiga atât suma de la premiul I, cât și contractul cu primăria. Primul concurs de soluții a fost un eșec, așa că pentru al doilea a fost mărit cuantumul pentru premiul I, care a ajuns la 134.360 lei, fără TVA. Concursul de soluții a fost organizat de Rheinbrücke SRL, o companie care apare tot mai des în contractele PMT și care a primit pentru asta aproximativ 25.000 de euro.

Turnul de Apă din Iosefin a fost terminat în 1914, fiind construit după un proiect de János Lenarduzzi și Richard Sabatich şi contrasemnat de Stan Vidrighin. Rămas fără funcționalitatea sa inițială, turnul este doar subiect pentru pasionații de fotografie. Reabilitarea sa e promisă de vreo cinci ani. În luna iunie, la ședința de monitorizare din partea Comisiei Europene pentru proiectul TM2021, noul centru cultural de la turnul de apă a fost pus pe o listă de realizări viitoare. Alături de MultipleXity, unde nu e stabilit legal nici amplasamentul, Sinagoga de pe strada Mărășești, aflată în șantier, Palatul Culturii, unde abia a fost lansată licitația de execuție, centrele culturale din fostele cinematografe Arta și Dacia, unde nu se lucrează încă nimic, Sala Polivalentă a Politehnicii, nefinalizată de vreo 8 ani, sau restaurarea clădirii Filarmonicii Banatului, care are, în acest moment, doar o propunere de proiect.

About Post Author