Tulpina sud-africană de coronavirus a ajuns și în România. Primele două cazuri

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România. E vorba despre un pacient din București și unul din Pitești, acesta din urmă cetățean turc.

tulpina sud-africană

Secvențierea a fost făcută în laboratoarele MedLife. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile aprobate, este pentru prima dată detectată în România. MedLife a anunțat că, dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72, tulpina britanică.

Primul caz confirmat cu tulpina sud-africană este o femeie din București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de Covid-19. Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia. El nu a avut nici istoric de călătorie și nici contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, transmite INSP.

Potrivit datelor MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența cu privire la tulpina britanică a crescut de la 12% la 77% în mai puțin de două luni.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, dintr-un total de aproape 600 probe analizate. Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România. Potrivit raportului, ultimele provin din București – 61, Constanța – 4, Dâmbovița – 2, Prahova, Ilfov, Galați, Cluj și Teleorman – câte un pacient.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud. Până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.