Trofeul Festivalului-Concurs „Gelu Stan” a luat drumul Gorjului / FOTO

gelu stan

În acest an, trofeul Festivalului-Concurs „Gelu Stan” ajunge în Gorj, la Simina Popescu, o solistă de 19 ani, deosebit de talentată. Alte premii au mers către interpreți din Vlașca, Valea Târnavelor, Banatul de munte și de pustă, Bihor, Mehedinți și Maramureș.

Lugojul a fost gazda ediției cu numărul VII a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, eveniment dedicat omagierii dirijorului, profesorului și muzicologului Gelu Stan. Personalitatea sa remarcabilă și impactul său asupra zecilor de generații de soliști sunt un adevărat exemplu de inspirație, iar sfaturile sale au contribuit semnificativ la promovarea culturii tradiționale timișene.

În acest an, în finală s-au calificat 16 tineri cu drag de folclor, care au urcat pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Cântecele lor, talentul, pasiunea pentru folclorul autentic și ambiția alcătuiesc o lume care reconstituie o „hartă” etnofolclorică vie și captivantă. Câștigătorii au fost desemnați de un juriu din care au făcut parte Liliana Laichici, Adrian Scorobete, Marius Cîrnu, Ciprian Roman, Daniela Băcilă și Elise Stan.

Trofeul Festivalului – Concurs „Gelu Stan” ediția a VII-a, ajunge la Simina Popescu, din Gorj. Premiul I a fost câștigat de Alexandra Georgiana Pințu, din Giurgiu. Premiul II a ajuns pe Valea Târnavelor, în Alba, la Daria Costea. Premiul III a rămas în Timiș, fiind câștigat de David Crișan. Mențiunea I a ajuns în Bihor, la Oana Ștefania Berdie, mențiunile II și III au ajuns în Caraș-Severin, la Sorin Cheva și Alexandru Brundean.

Premiul Special Radio Timișoara, oferit cu sprijinul Asociației Culturale Floarea Dorului din Conop, președinte Ioan Șoimoșan, a ajuns la Maria Ioana Șaptebani, din Mehedinți. Premiul Tinereții, acordat de familia maestrului Gelu Stan, a ajuns în Maramureș, la Geo Ionuț Filip.

***

Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijată de Sebastian Roșca. Spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor. Coregrafia a purtat semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu, precum și a instructorului de dansuri Denis Chira. Au fost acordate premii în valoare de peste 12.000 de lei, cu susținerea financiară a CJ Timiș.

About Post Author