Triaj: pe urmele evreilor din Timișoara, cu discuții, film și arte vizuale / FOTO

triaj

Triaj, proiect inițiat de Asociația Documentor, parte a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, va fi reluat. El a fost suspendat în toamna trecută, în momntul în care a izbucnit războiul dintre israelieni și palestinieni.

„Triaj își propune să urmărească ce se întâmplă cu memoria Holocaustului în timp de criză, la 15 ani de la lansarea documentarului «Odessa» al regizorului timișorean Florian Iepan. Triaj este un ecosistem de spații, discuții, proiecții de film, arte vizuale și ateliere destinat locuitorilor din partea de nord-vest a orașului, din zona Gării de Nord și a cartierului Iosefin, unul din bastioanele evreiești în urmă cu mai multe decenii”, transmit cei de la Asociația Documentor.

Majoritatea evenimentelor se vor desfășura în Studioul On.set.hdv, p str. Pop de Băseti nr. 29. Artistul plastic Dan Perjovschi a realizat acolo o instalație vizuală, care se dorește a fi un apel împotriva ignoranței, intoleranței și discriminării, în spiritul veridicității și al confruntării cu trecutul.

Alegerea zonei Gării de Nord nu e întâmplătoare. „Cuvântul «triaj» înseamnă și selecție. Oamenii, în timpul războiului, erau trimiși sau nu spre camera de gazare, în funcție de anumite criterii stabilite de naziști. «Triaj» poate să fie și într-un spital, într-un război, când răniții sunt aleși în funcție de gravitatea situației. Este un cuvânt cu multiple valențe. Ține și de infrastructura feroviară, unde liniile se despart și se împreunează, dar are și o valoare simbolică. Ne putem despărți acum, aici, dar peste câțiva kilometri ne putem din nou întâlni”, spune regizorul Florin Iepan.

Proiectul Triaj s-a ocupat exclusiv de asumarea istoriei și a Holocaustului, iar reluarea sa va oferi publicului mai multe momente speciale.

„Triaj este legat de asumarea istoriei și modul în care memoria Holocaustului se transformă în timp, ca urmare a evenimentelor politice, și cum este ea instrumentalizată. Are o componentă de educație, de familiarizare cu Ucraina, cu comunitatea evreiască de aici, dar și cu istoria noastră din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Trebuie văzut ca un mare atelier în care dezbatem chestiuni – de la politică până la cine sunt membrii comunității evreiești din Timișoara de astăzi. E un bazin de trăiri și de explorări comune”, a conchis Florin Iepan.

Highlights din program

Joi, 28 martie

ora 17 – Curs de alfabetizare în signalistica Street Art
ora 20 – Atelier de teatru cu Katia Pascariu

Sâmbătă, 30 martie

orele 10 – 12 – Tur ghidat în Iosefin, urmat de inaugurarea expoziției Triaj
ora 17 – Multiculturalism timișorean. Clișeu/Contraclișeu, cu Brîndușa Armanca, Vasile Ernu și Katia Pascariu

Duminică, 31 martie

ora 16 – Întâlnire între două comunități timișorene, cea evreiască și cea ucraineană

***

Proiectul Triaj face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author