23 ianuarie 2021

Trei străzi cu piatră cubică ar putea fi asfaltate. Dacă primăria primește aviz de mediu

piatră cubică

Primăria Timișoara se pregătește să refacă trei străzi cu piatră cubică. După ce va fi emis avizul de mediu, va putea începe licitația de execuție. Pentru cele trei străzi există demult aviz de la Direcția pentru Cultură.

Primăria așteaptă ca Agenția de Mediu să emită avizul pentru proiectul „Modernizarea străzilor din piatră cubică din municipiul Timișoara”, str. Toplița, Dr. Ioan Mureșan, Arcidava. Lucrarea a fost avizată de Direcția pentru Cultură , fiindcă străzile nu sunt în zona istorică protejată.

În 2015, consilierii locali aprobau studiul de fezabilitate privind „modernizarea străzilor din piatră cubică din Timișoara”. Piatra cubică de pe 14 străzi urma să fie scoasă și înlocuită cu „îmbrăcăminte bituminoasă”, la un cost estimat de 14,5 milioane de lei, cu TVA. „Starea tehnică a acestor străzi prezintă numeroase defecțiuni ce fac dificilă desfășurarea circulației rutiere și pietonale (…) Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de circulație în municipiu prin amenajarea străzilor, a trotuarelor, amenajare piste de biciclete și zone verzi, acolo unde situația din teren permite”, scria în SF.

Ar putea începe, teoretic, șantierul

Au urmat două procese, din care unul cu Agenția de Mediu, care amendase primăria după ce a scos, fără aviz, piatra cubică de pe str. Dr. Ioan Mureșan. Ambele procese au fost câștigate. În 2018 a fost modificat devizul lucrării, care a ajuns la 15,4 milioane de lei, cu TVA. În același an, consilierii locali au aprobat lucrările pe străzile Dr. Ioan Mureșan, Arcidava și Toplița, care ar urma să coste 4,2 milioane de lei. Direcția Județeană pentru Cultură a avizat proiectul de pe cele trei străzi.

După ce obține avizul de mediu, primăria se poate apuca să caute un constructor. Foarte probabil însă, va fi nevoie de o actualizare de documentații. Pe str. Dr. Ioan Mureșan s-a circulat peste trei ani prin praf și mizerie, după ce a fost scoasă ilegal piatra. Abia la finele anului trecut s-a pus un strat de asfalt.

Pe lângă cele trei străzi pe care ar putea începe șantierul, în studiul de fezabilitate aprobat în 2015 erau incluse și străzile Argeș (delimitată de Mitropolit Varlaam și Cluj), Ludwig van Beethoven (între C.D. Loga și Mihai Eminescu), Mitropolit Varlaam (între Aurel Cândea şi 1 Decembrie), Putna (delimitată de Ion Vidu şi Mitropolit Varlaam), Remus (delimitată de Braşov şi Romulus), Sfânta Rozalia (între Remus şi Mihai Viteazu), Sorin Titel (delimitată de Victor Babeş şi Protopop Gh. Dragomir), Virgil Madgearu (între Mihai Viteazu şi Filaret Barbu), Bela Bartok (între Victor Babeş şi Argeş), Filaret Barbu (delimitată de str. Sfânta Rozalia şi Braşov) şi Romulus (între Gh. Doja şi Sfânta Rozalia).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: