Trecere de pietoni în… ton și semiton, la Timișoara. Noua „zebră” de la Catedrală

vopsea

Treceri de pietoni altfel la Timișoara. Prima dintre ele a fost desenată sâmbătă, în zona Catedralei Mitropolitane. E cu model „clape de pian” și, foarte probabil, nu va fi singura de acest fel din oraș.

„Traversăm muzical momente mai grele, sau mai ușoare. O facem cu stil… în Timișoara. În ton și semiton pentru pietoni și doar pe clape albe pentru bicicliști”, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, viceprimarul Dan Diaconu. Noua „zebră” a fost desenată chiar sâmbătă, în zona Catedralei Mitropolitane.

Foarte probabil nu va fi singura pe noul model, în centrul Timișoarei. Edilii orașului au considerat că acest nou stil de „zebre” se asortează vizual cu trotuarele în pătrățele la care încă se lucrează în zona Inelului I. Chiar în partea unde au apărut pe asfalt „clapele de pian” este încă de muncă la trotuar. Acesta nu este finalizat decât pe partea cu parcul Catedralei. Pe cea cu grădina de vară Capitol abia a fost scos vechiul trotuar. Oricum, mai este destul de lucru, pentru că încă e plin de nisip, de tubulaturi pentru cabluri și de bucăți de dale tăiate. În plus, trebuie pus și gazon.

„Zebrele” diferite sunt deja un peisaj obișnuit în multe orașe din lume. Primele „clape de pian” au fost desenate la Varșovia, dar pot fi văzute unele pe aceeași temă și în SUA sau China. În Sibiu au fost făcute astfel de treceri de pietoni în 2010, când primar era actualul președinte Klaus Iohannis. În 2017, în Buzău a fost desenată prima trecere de pietoni 3D din România.