Trecem la ora de vară. La noapte dormim cu o oră mai puțin

foto: Arhivă
România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Ora 3 devine ora 4. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932. În perioada 1941 – 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.
În 1979 România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997 a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997. „Se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3, care devine ora 4, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4, care devine ora 3”, se precizează în acest act normativ.
Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Aproximativ 40% din respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.
Scurtarea duratei somnului cu o oră, precum şi trezirea cu oră mai devreme duc, spun unii specialiști, la un stres suplimentar. Pot apărea variații ale tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, insomnie, somnolenţă, astenie, irascibilitate, anxietate sau vertij. Am putea avea nevoie cam de o săptămână pentru a ne putea adapta.
***
Parlamentul European a votat încă din 2019 pentru a nu se mai modifica ora de două ori pe an, primăvara și toamna, însă nu a fost luată nici acum o decizie în Consiliul Europei.