Transclean revine la colectat de crengi. Sau când CL are obiecții ca să se afle în treabă

La Timișoara va fi reluată, de luni, activitatea de colectare a deșeurilor vegetale de pe domeniul public. A fost un mic hiatus, cauzat de obiecții venite dinspre consilierii locali. Până la urmă, acestea n-au avut bază, așa că a fost semnat, în cele din urmă, noul contract subsecvent cu Transclean.

transclean

Primăria Timișoara a semnat, în primăvara trecută, un contract pe patru cu firma Transclean, care trebuie să adune deșeurile vegetale și cele rezultate din construcții. De ce are PMT trei contracte pentru salubrizarea orașului – care oricum arată cum arată – e altă poveste. Tot atunci era semnat și primul din cele patru contracte subsecvente, valabil 12 luni. Acesta a expirat în 11 martie 2021 și n-a fost semnat decât după aproximativ trei săptămâni.

Primăria a refuzat, pur și simplu, să încheie contractul. Motivul? „Obiecții” din partea consiliului local. Administratorul public Matei Creiveanu explica: „Nu suntem încă în situația de a avea o decizie finală dacă încheiem sau nu contractul. Suntem în procesul de a clarifica anumite obiecții venite din partea Consiliului Local Timișoara cu privire la autorizația de mediu a Transclean. Va exista o perioadă în care vom clarifica această temă cu juriștii primăriei și cu Agenția de Mediu”.

„Timișoara va fi din nou un oraș curat”

Ne întoarcem puțin în timp, în vara trecută, în perioada precampaniei electorale. Într-una din incursiunile sale în cartiere, candidatul USR-PLUS Dominic Fritz spunea că „nu suntem condamnați să avem un oraș murdar. Timișoara va fi din nou un oraș curat”. Cam tot în aceeași perioadă, colega sa de partid, Rodica Militaru, insista că Transclean, societatea cu care PMT încheiase un contract pentru deșeurile vegetale, nu poate desfășura activități de acest tip.

„Pentru a presta serviciile de colectare, transport, depozitare deșeuri, orice operator economic are nevoie de autorizație de mediu, pentru că trebuie să demonstreze că are unde depozita sau cum valorifica/trata deșeurile colectate”, explica Militaru, la acea vreme candidat la CL. Dascăl la UPT, în prezentarea acesteia se scria că „oferă de 25 de ani consultanță în managementul mediului”.

„Suntem în măsură să semnăm contractul”

Acum, Dominic Fritz este primar, iar Rodica Militaru este consilier local și nu s-a lămurit încă asupra autorizației de care ar avea nevoie firma. Asta, deși există un act emis de Garda de Mediu, care spune că Transclean își poate desfășura activitatea fără autorizația cu pricina. Ca să nu rămână crengile pe stradă, PMT urma să plătească suplimentar către Retim, în baza contractului cu ADID.

În prima zi din aprilie, primăria și Transclean au semnat al doilea contract subsecvent pentru ridicarea deșeurilor vegetale. De schimbat… nu s-a schimbat nimic, firma are exact aceleași documente pe baza cărora își desfășoară activitatea. „Am analizat din punct de vedere juridic dacă Transclean poate să presteze aceste servicii în continuare și am ajuns la concluzia că suntem în măsură să semnăm contractul. Probabil ordinul de începere se va da lunea viitoare (5 aprilie – n.r.). Am analizat mai multe aspecte. Cele mai multe argumente merg în direcția că pot să desfășoare această activitate cu autorizațiile pe care le au acum”, spune același Matei Creiveanu.

În consecință, după ce „obiecțiile” consiliului local au fost depășite, Transclean reia traseele pentru colectarea deșeurilor vegetale. Programul este stabilit din noiembrie 2020 și oricine poate vedea când trec mașinile prin zona în care locuiește.