Tramvaie de 2,5 milioane de euro / bucata, din Turcia. Robu vrea 21

Primăria Timișoara a finalizat licitația pentru achiziția de tramvaie noi. Au fost doi ofertanți, unul din Polonia și unul din Turcia, ultimul câștigând, de altfel, procedura. Vor fi 16 garnituri, a câte 2,5 milioane de euro bucata. Banii vin de la UE.
A doua licitație pentru cumpărarea de tramvaie noi, organizată de PMT, a fost una cu succes. La prima nu s-a prezentat niciun ofertant. La cea de-a doua, lupta s-a dat între Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna, din Polonia, respectiv Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Iht A.Ș., din Turcia. Firma turcească a fost desemnată cea câștigătoare.
Potrivit anunțului publicat pe SEAP, Primăria Timișoara oferea între 220 de milioane de lei și 550 de milioane de lei, pe un număr de 16 tramvaie, respectiv 40 de tramvaie. Turcii au oferit 185,3 milioane de lei pentru 16 garnituri, dar primăria vrea din start să cumpere 21.
„Este o firmă turcească cu acționar german, am înțeles, dar pe noi nu ne interesează, am avut o licitație internațională. A câștigat oferta firmei din Turcia, care, pe lângă faptul că are prețul mai mic, oferă și o autonomie de mers, fără curent, de 63 de kilometri, ceea ce este remarcabil. Această autonomie folosește în situația în care sunt pene de curent”, spune primarul Nicolae Robu. Exact „bateriile” care asigură autonomia garniturilor au fost problema la prima licitație. S-ar fi cerut atunci o autonomie mult prea mare.
Tramvaie… globalizate
„Nu am emoții pe motiv că sunt turcești neapărat, pentru că avem și autobuze Mercedes făcute în Turcia și nu au fost probleme cu ele. Trăim într-o lume globalizată. Faptul că ceva se fabrică într-un loc sau în altul face să nu conteze chiar așa de mult, pentru că se folosesc componente de același tip. În general, furnizorii sunt integratori, cumpără motorul dintr-un loc, instalația de climatizare din alt loc, scaunele din alt loc ș.a.m.d. Prin urmare, nu este așa de important unde se întâmplă această integrare, ci este important ca toate componentele să fie de calitate și trebuie să fim încrezători că ele vor și fi”, mai spune Robu.
Contractul vizează „16 bucăți tramvaie noi articulate cu podea coborâtă acționate prin invertoare și motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la rețea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt și uși de acces pe partea dreaptă față de direcția de mers înainte”. Acordul-cadru va avea o valabilitate de patru ani, garniturile urmând să vină pe rând.
Vin de la anul, în funcție de bani
„Ele vor fi livrate pe parcursul anului viitor, în funcție de cum facem comenzile, în funcție de cum vom sta cu banii. Noi dorim să încheiem un contract cadru pentru 21 de bucăți. Ne-am angajat minimal la 16, dar întrucât avem trei proiecte europene, vom merge din start pe un contract de 21 ca și contract cadru”, a mai afirmat primarul Timișoarei.
PMT a depus trei proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie cu fonduri europene, pentru câte șapte garnituri. Toate au fost transmise la Autoritatea de Management.
Tramvaiele pe care le are STPT au o vârstă medie de 41,5 ani. Ele îndepilnesc de aproape un deceniu condițiile de casare. 30 de garnituri au fost modernizate în ultimii ani, devenind ceea ce se numeștea acum „Tramvaiul «Armonia»”.