Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

băsescu

Curtea de Apel București (CAB) a decis, vineri, că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea în perioada comunistă. Decizia nu este definitivă.

„Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian”, au stabilit judecătorii de la CAB. Dosarul a fost deschis după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte. La ultimul termen din dosar, acesta a spus că nu a fost colaborator al fostei Securități și că nu a știut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ. „Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Abia după Revoluție am aflat de legătura contrainformațiilor militare (…) Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate «Căpitan Traian Băsescu». Dacă eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a afirmat fostul președinte.

Decizia CAB nu este definitivă, Traian Băsescu putând face recurs în 15 zile. CNSAS a dat deja verdict de colaborare cu Securitatea, după ce în dosarul fostului președinte au apărut noi probe, potrivit cărora Băsescu și-a turnat colegii de facultate.