Tot mai multe cazuri de pneumonie la Timișoara. Principala cauză: imunitatea scăzută

pneumonie

sursa foto: Spitalul „Dr. Victor Babeș”

În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” au fost consultați pentru pneumonie comunitară peste 40 pacienți. Medicii spun că numărul de cazuri este mare, pentru că oamenii au un deficit de imunitate, accentuat în ultimii doi ani de pandemie.

În fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în ambulatoriu sau la camera de gardă a Spitalului „Dr. Victor Babeș”, cu suspiciunea de pneumonie comunitară. Vorbim despre o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar,de origine infecțioasă. Penumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, avand o rată de mortalitate de aproape 15% în cazul pacienților cu comorbidități. Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire.

„Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Transmiterea este foarte ridicată, îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară și să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui”, explică medicul primar pneumolog Gabriel Geru.

Masca e recomandată celor cu imunitate scăzută

Pneumonia comunitară se manifestă prin febră de peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee și chiar durere abdominală.

„Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează pneumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților. Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari”, mai spune dr. Geru.