Toaletele publice, „punct penibil pentru noi, ca oraș”. Ce facem la deschiderea TM2023

sursa foto: Exeloo.com

Cu două săptămâni înainte de deschiderea oficială a anului de capitală culturală la Timișoara, toaletele publice sunt, în continuare, un mare minus pentru oraș. Cele puține care există sunt, de multe ori, de neutilizat, pentru că fie sunt defecte, fie sunt foarte murdare.

În plenul de joi al CL, consilierul local Lucian Căldăraru (PNL) a avut o interpelare legată de toaletele publice din oraș. Asta, și în contextul în care, în acest an, în Timișoara sunt așteptați turiști la evenimentele organizate pentru capitala culturală. Primarul Dominic Fritz admite că sunt probleme.

„Este un punct foarte vulnerabil și penibil pentru noi, ca oraș. Niciuna dintre toaletele publice nu era intabulată, nu era a municipiului, am facut acum demersurile să intabulăm toaletele publice, să putem face și investiții legale, pentru că din păcate s-au făcut unele investiții ilegale. Asta este marea poveste despre toaleta din centru, unde există un demers juridic (…) Am primit avizul de la Mediu pentru toaletele noi, cu autospălare, pe care o sa le instălam și o să le cumpărăm în următoarele săptămâni. Deocamdată, cred că sunt patru, dar, bineînțeles, dar dacă experiența este bună, vrem să luăm din ce în ce mai multe (…) Cele existente, unele din ele pot fi reparate. Momentan sunt doamnele de la Horticultura care fac curat în ele, altele probabil le vom închide și vom aduce toalete moderne, noi”, a explicat edilul șef.

Planuri pentru toaletele din trei parcuri

Fritz a spus și ce se va întâmpla în weekendul inaugural al capitalei culturale europene, programat în perioada 17 – 19 februarie. „Pentru weekendul de deschidere o să fie toalete mobile, pentru aceste mulțimi. Dar, da, starea toaletelor publice din Timișoara nu este acceptabilă. Unele sunt în curs de renovare, altele nu mai sunt de viitor și vor fi înlocuite cu unele supraterane, care se spală singure”, a completat primarul.

Printre propunerile de bugetare participativă depuse anul trecut la Timișoara s-a numărat și una care a prins finanțare. Ea se referă toaletele publice din parcurile Pădurice, Carmen Sylva și Botanic.

Potrivit informațiilor venite dinspre PMT, a fost renovată toaleta din Parcul Carmen Sylva. Au fost înlocuite obiectele sanitare, s-a intervenit asupra instalațiilor electrice și corpurilor de iluminat, au fost decolmatate bazinele și s-au realizat verificări și revizii asupra pompelor și forajelor, spațiul fiind igenizat și zugrăvit. În Parcul Botanic se are în vedere o intervenție „amplă”, fiind în analiză devizul de lucrări. În Parcul Pădurice ar urma să fie amplasată, în apropierea străzii Versului, una dintre toaletele cu spălare automată de care amintea primarul Dominic Fritz. Există un studiu de fezabilitate și, după obținerea tuturor avizelor, ar urma să fie lansată o licitație pentru întocmirea proiectului tehnic și execuția lucrărilor.

About Post Author