TM2023: CJ Timiș vrea de la Ministerul Culturii 32 de milioane de lei pentru infrastructură

tm2023

Curtea de Onoare / Corpul E al Bastionului Theresia

CJ Timiș nu a cerut de la Ministerul Culturii, pentru TM2023, bani pentru investiții în județ. Solicitarea vizează 32 milioane de lei, pentru infrastructură culturală în Timișoara. Restul banilor, până la aproximativ 58 de milioane, sunt pentru programul cultural, respectiv comunicare și monitorizare.

CJ Timiș a transmis către Ministerul Culturii lista investițiilor care vor fi realizate special pentru anul 2023, în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Solicitarea vizează 32 de milioane de lei, strict pe partea de infrastructură culturală. Potrivit șefului CJ, Alin Nica, niciun ban din această sumă nu va merge în județ, așa cum susținea, săptămâna trecută, senatorul USR Raoul Trifan.

„Toate investițiile sunt destinate timișorenilor și vizitatorilor care vor alege municipiul Timișoara ca destinație turistică în 2023. Vom crea o infrastructură culturală de care comunitatea se va bucura mulți ani de acum încolo. Întreg județul va avea de câștigat în urma faptului că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă banii pentru investiții și proiecte culturale primiți de la minister vor merge, în integralitate, către Timișoara”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Ce vrea să facă CJ

Pe lista investițiiilor propuse de CJ se numără Muzeul Național de Artă, unde vor fi găzduite trei expoziții Constantin Brâncuși, Victor Brauner și Paul Neagu. Aici este nevoie de sisteme de control acces, antiefracție, supraveghere video, climatizare și wi-fi. Totodată, vor fi îmbunătățite considerabil iluminatul muzeal și securitatea la incendiu.

În Bastionul Theresia va funcționa un centru modern de informare pentru turiști, precum și o sală multifuncțională destinată în principal evenimentelor. Curtea de Onoare va fi pusă în siguranță și complet refuncționalizată, iar Muzeul Național al Banatului, instituție aflată în subordinea CJ, va dota, într-un spațiu de la mansardă, un atelier de mediere culturală și pedagogie muzeală. Tot în Bastion, pentru spațiul expozițional al Muzeului Național al Banatului, va fi achiziționat un sistem performant de climatizare.

La Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT) va fi realizat un nou spațiu expozițional. La Aerodromul Cioca se intenționează amplasarea unei structuri temporare care va găzdui evenimente de mare anvergură. Este vorba despre așa-numitul „HANGAir”, care va avea echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scenă, sistem de ventilație și încălzire.

Cum se împart banii

Sumele defalcate, așa cum au fost ele trecute în solicitarea către Ministerul Culturii, sunt următoarele:

  • Muzeul Național de Artă – 7 milioane de lei
  • Bastionul Theresia

Sala multifuncțională și centrul info – 6,535 milioane de lei
Atelierul de mediere – 300.000 lei
Sistemul de climatizare pentru mansarda MNAB – 1,5 milioane de lei
Curtea de Onoare / Corpul E – 3,2 milioane de lei

  • CCAJT, spațiu expozițional – 1,15 milioane de lei
  • HANGair – 12,3 milioane de lei

Ministerul Culturii ar trebui să mai dea încă 26 milioane de lei

Per total, Programul Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” va fi sprijinit de Ministerul Culturii, prin CJ Timiș, cu suma de 32 milioane de lei pentru investiții, 18,67 milioane de lei pentru proiecte culturale și 7,37 milioane de lei pentru comunicare, monitorizare și evaluare. Această din urmă sumă va fi gestionată de Asociația Timișoara 2023.

Consiliul județean a solicitat transferul primei tranșe de bani care ar asigura cheltuielile de pregătire a anului în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

De asemenea, de îndată ce vor fi alocați primii bani pentru proiecte culturale, CCAJT – mecanism de implementare în cadrul Programului Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, va lansa apeluri de proiecte deschise operatorilor culturali din Timișoara.

Revenind la partea de infrastructură, câte dintre investițiile propuse vor fi și finalizate măcar până la sfârșitul lui 2023 vom vedea. Sunt în procedură de licitație sistemul anti-incendiu de la MUzeul Național de Artă și reabilitarea Curții de Onoare a bastionului. Celelalte investiții nu au trecut încă de faza de intenție.

About Post Author