TM2021. Robu se pregătește să intervină: Am stat deoparte până acum, din dorința de a proteja proiectul

tm2021

În câteva săptămâni, la nivel de UE, ar putea fi decisă decalarea anului în care Timișoara va fi capitală europeană a culturii, din cauza pandemiei. Discuțiile au început deja. Primarul Nicolae Robu spune, din nou, că, la Asociația TM2021, lucrurile nu merg cum trebuie și e timpul „să nu mai stea deoparte”.

Pandemia de coronavirus a pus în așteptare și proiectele culturale europene. Este și cazul celor două capitale europene ale culturii 2020, Galway și Rijeka. Acestea nu-și pot derula programele la care s-a lucrat mai mulți ani. În aceste condiții, în Comisia Europeană și în Comisia de cultură a Parlamentului European s-a deja discutat despre posibile decalări ale capitalelor culturale europene care ar fi trebuit să aibă loc în 2021. „Este vorba despre Timișoara, Elefsina și Novi Sad. Nu s-a stabilit cu exactitate cu cât se va decala. S-ar putea să fie doar cu o jumătate de an, s-ar putea să fie cu un an. Următoarea întâlnire va fi în luna mai. Rijeka și Galway sunt deja în imposibilitatea de a-și derula programele. S-ar putea decala și perioada anului lor. În funcție de asta vor fi și celelalte decalate”, explica Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.

Dacă proiectul ar fi eșuat și nu am fi câștigat titlul, ce s-ar fi spus non-stop? Care era principala temă de atac la adresa mea? Nu mai exista nimeni. Nici asociație, nici consultanți, nici străini, nici din țară, nici Simona Neumann și nimeni altcineva, decât Robu, vinovatul unic de nereușită.
Primarul Timișoarei, despre TM2021

Dincolo de această situație, care va fi reglată de la nivelul CE, la Timișoara sunt alte probleme. Unele – cum ar fi cea legată de finanțare – sunt cronice. Sunt și altele, cum ar fi o vehiculată scădere a salariilor, în condițiile în care nu sunt încă încheiate contracte pe anul în curs cu oameni care lucrează acolo, sau fluctuația de personal, accentuată în ultimele șase luni. Primarul Nicolae Robu spune că nu știe nimic despre o reducere de salarii, dar admite, din nou, că situația nu mai poate continua așa.

„Nu sunt în regulă unele abordări”

„Va trebui să discutăm și să punem la punct niște lucruri acolo. Nu vreau să vorbesc acum public. Vreau să rezolvăm lucrurile în interior. Chiar nu sunt în regulă unele abordări și am stat deoparte până acum, din dorința de a proteja proiectul. Știu că am în oraș un număr de hateri (…) care orbește ar fi dat și în proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, numai ca să lovească în mine (…) Am stat deoparte și am sprijinit. Principalul sprijin, până la urmă, eu l-am dat acolo. Răspunderea cea mai mare a mea a fost (…) Eu am stat deoparte și am sprijinit discret tot ce s-a întâmplat acolo. Cred că este timpul să nu mai stau deoparte, că nu sunt lucrurile în regulă”, afirmă edilul-șef.

E a doua oară când primarul Timișoarei spune că va interveni la TM2021. La începutul lunii martie, acesta afirma că „lucrurile nu merg bine și mă voi implica pentru luarea unor decizii radicale. Voi vedea exact ce permite legea. Avem acum situația cu acest coronavirus (…) dar, în paralel, o să mă ocup și de asociație. Așa nu mai putem continua”.

About Post Author