Timișul are de joi buget. E cu 70 de milioane de lei mai mic decât cel de anul trecut

buget

Foto: drum județean, arhivă

Aleșii județeni au aprobat, joi, noul buget al județului. E cu 70 de milioane de lei mai mic decât precedentul, are mai puțini bani la secțiunea dezvoltare și mai mulți la funcționare.

Joi, după dezbateri intense, consilierii judeţeni au aprobat bugetul propriu pentru anul 2024. Compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, acsta ajung la 768 milioane lei.

Programul de investiții însumează 265 milioane lei, bugetul județului cuprinzând sume consistente atât pentru finalizarea proiectelor începute, cât și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2024 vor fi în transporturi, învățământ, cultură și pentru autorități executive, domenii care au prevăzut un buget de aproximativ 241 milioane lei din totalul de 265 milioane lei.

Bugetul de dezvoltare este în acest an mai mic, iar cel de funcționare, puțin mai mare decât cel precedent. Motivul: investițiile majore au fost finalizate anul trecut, spun reprezentanții CJT.

Mulți bani din fonduri europene și de la guvern

„1.800 kilometri de piste de biciclete în toată regiunea de vest, începerea lucrărilor la Castelul Huniade în baza celor trei finanțări nerambursabile obținute anul trecut, noul stadion și drumuri expres, acestea sunt doar câteva dintre direcțiile majore de acțiune în acst an, în care vom lucra atât la implementare pe teren, cât și la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri”, spune Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene și guvernamentale.

Pentru continuarea lucrărilor începute, Consiliul Județean a prevăzut în buget suma de 640.000 de lei pentru finalizarea Centrului de colectare legume – fructe din comuna Tomnatic. De asemenea, continuarea lucrărilor la Bazinul de înot didactic din Jimbolia beneficiază de 4,1 milioane de lei. Suma de aproximativ 4,5 milioane de lei a fost alocată pentru locuinţele ANL de la Giroc.

Cultură și sănătate

Castelul Huniade, proiect finanțat și prin PNRR, ar trebui să intre în șantir, fiindu-i alocată suma de aproape 9 milioane lei. Doar pentru demolare, Stadionului „Dan Păltinișanu” i-a fost alocată suma de 2 milioane lei, iar pentru construirea unei noi stații pentru pompieri la Făget e prevăzută suma de 2,5 milioane lei.

De asemenea, bugetul include în continuare finanțarea reparațiilor în domeniul sănătății, Spitalul Județean beneficiind, de exemplu, de o sumă totală de 3,5 milioane lei.

O atenție importantă este acordată culturii. Sunt cuprinse ample cheltuieli cu acțiuni culturale, precum evenimente TimCultura – în sumă de 6.6 milioane lei și acțiuni minimale instituții de cultură – în sumă de 11 milioane lei. Este prevăzută în buget și finanțarea unităților de cult, cu 2.4 milioane lei pentru personalul neclerical și 3.3 milioane lei pentru reparații la lăcașuri de cult. Alte 5 milioane lei sunt alocate pentru finalizarea plăților aferente unor acțiuni derulate prin programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Alocări mai mari pentru drumuri

La capitolul drumuri, Consiliul Județean Timiș are alocați pentru întreținere și reparații drumuri județene aproape 43 milioane lei, cu o creștere de 31,5% față de anul trecut.

Cele mai importante proiecte sunt construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional „Traian Vuia” la Autostrada A1 – 1,3 milioane lei; amenajare intersecție la Birda – 1,3 milioane lei; construire podeț peste canal la Tapia – 4,5 milioane lei; modernizare drum Parța – Petroman – 3 milioane lei; modernizare drum Târgoviște – Babșa – 6 milioane lei; amenajarea a două intersecții la Giroc – 2 milioane lei; amenajare intersecții la Albina și Sacoșu Turcesc, pe DJ 592 – 3,9 milioane lei; modernizare DJ592 Moșnița Nouă- Lugoj (elaborare SF+PT) și a intersecțiilor către Dragșina, Darova și Boldur – 250.000 lei; modernizare drum Moșnița Veche – Giroc – 1,15 milioan lei.

About Post Author