Timișoreancă amenințată de romi în propria curte: Am făcut zeci de sesizări la instituțiile abilitate, nu s-a luat nicio măsură

romi

Primarul Dominic Fritz a făcut publice marți imagini de pe o cameră de supraveghere în care se poate vedea cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Camelia Dragoș suportă de peste 20 de ani amenințările vecinilor ei, dintr-un motiv cât se poate de simplu: nu vera să-și vândă apartamentul și să plece.

O timișoreancă a trimis primăriei un filmuleț în care vecinii ei sunt surprinși în timp ce-i vandalizează mașina, iar unul dintre ei îi distruge cu un par camera de supraveghere montată deasupra intrării în apartament. O parte din agresori sunt copii. Imaginile au fost făcut publice de primarul Dominic Fritz.

„Această familie trăiește de 20 de ani un coșmar și ne-am hotărât să facem public acest caz tocmai pentru că nu este singular și lumea trebuie să știe ce se întâmplă. Trebuie să dăm glas tuturor celor care suferă de aceste hărțuiri și vrem să transmitem un semnal foarte clar că fără implicarea tuturor instituțiilor statului nu vom putea opri aceste hărțuiri. (…) Eu fac încă o dată un apel la toate instituțiile statului să nu mai acceptăm acest comportament (…) Nici eu nu pot să am deplină încredere în toate informațiile pe care le am în dosarele pe care le găsesc, tocmai pentru că știu că a existat în trecut o complicitate între anumite instituții, între anumiți funcționari, între anumiți politicieni și aici nu vreau să exclud primăria (…) Soluția este o mai bună colaborare între instituții, pentru că după cum bine știți, nici Corleone nu a fost prins cu chestii de mafie, ci a fost prins de ANAF-ul Americii”, a declarat, marți, Dominic Fritz.

„Am ajuns la capătul puterilor”

Declarațiile au fost făcute chiar în curtea casei din Fabric, pe care familia Cameliei Dragoș o împarte de mai bine de 20 de ani cu familia Covaci-Cîrpaci. Singura „vină” a Cameliei Dragoș este că nu vrea să plece din casa părintească.

„De 20 de ani trăim un calvar, suntem amenințați cu moartea, se folosesc de copii, care ne înjură, ne lovesc. Am făcut zeci de sesizări la toate instituțiile abilitate în acești 20 de ani, nu s-a luat absolut nicio măsură. Situația s-a tot agravat, am ajuns în această situație la capătul puterilor. Noaptea suntem deranjați, toată noaptea urlă, dau drumul la maximum la muzică și o opresc. Aceasta este casa mea părintească, probabil vă întrebați de ce am suportat acest calvar. De aceea, pentru că este mai mult decât bani. Aici au murit părinții mei, aici am crescut copiii și nu pot să renunț și le-am spus acest lucru, că nu vreau să plec (…) Rog autoritățile să reacționeze, rog oamenii care sunt în această situație să-și exprime cu curaj situațiile. Mă tem pentru viața mea, am fost amenințată eu, copiii mei, suntem amenințați cu moartea”, spun femeia.

Familia de romi care locuiește la demisolul casei ei deține și imobilul alăturat, în care întâi au cumpărat un apartament, apoi i-au „convins” să plece și pe proprietarii celui de-al doilea. Casa stă acum goală.

Zeci de sesizări, degeaba

Camelia Dragoș afirmă că, în ultimii 20 de ani, a făcut zeci de sesizări la diverse instituții, dar nimeni n-a luat-o în serios. Toată lumea, de la poliție la primărie sau inspectoratul în construcții, i-ar fi spus să-și dea în judecată vecinii.

În cazul vandalizării autoturismului, polițiștii l-au reținut pe agresor timp de 24 de ore, pentru distrugere. Bărbatul s-a întors apoi liniștit acasă. Anul trecut, polițiștii locali au dat familii Covaci-Cîrpaci o amendă de 1.000 de lei, dar n-a putut preciza nimeni dacă aceasta a și fost plătită. În 2016 și 2018, Camelia Dragoș a reclamat, tot la Poliția Locală, lucrările efectuate de vecini în apartamentul de la demisol. Agenții n-au putut constata decât că exista autorizație de construire valabilă până în anul 2018. Sesizările au fost declinate, în vederea luării de măsuri, către Direcția Generală de Urbanism a PMT. Și… atât.

Între timp, marți, în Camera Deputaților a fost adoptată o modificare a Codului Penal prin care vor putea fi instituite ordine de restricție asupra persoanelor care își agresează fizic sau verbal vecinii. Propunerea a venit din partea președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis, de la PSD, potrivit căruia, cităm, „era necesar să intervenim pentru a stopa aceste abuzuri și pentru protecția oamenilor”. Noua lege va intra în vigoare în luna august.

About Post Author