Timișoara, raport de poluare. Calea Aradului, cartierul cu cele mai mari probleme

poluare

Poluare cu praf și, puțin, cu dioxid de azot. Asta au înregistrat în 2021, cel puțin până acum, stațiile de măsurare a calității aerului. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș susține că nu sunt probleme cu benzenul, deși au existat informații în acest sens.

„Am fost împreună cu funcționarii Agenției pentru Protecția Mediului la Stația de măsurare a calității aerului de lângă Liceul pedagogic (…) Stația a fost controlată de firma de mentenanță și supusă unor reparații necesare. Am făcut această deplasare după ce unele măsurători au arătat valori mari ale benzenului și ale PM10 în ultimele zile. Dacă praful știm că vine de la șantierul refacerii trotuarelor și strada decapată, la benzen e încă o enigmă. De azi, SDM va trebui să ude periodic carosabilul și să acopere toate grămezile de pământ și praf formate în întreaga zonă de lucru”, anunța, zilele trecute, subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Acesta aducea în discuție nivelul de poluare înregistrat la benzen, unde valoarea limită se consideră depășită „doar la o medie anuală de peste 5 micrograme/m3”. Nu e cazul la Timișoara, însă subprefectul consideră că legislația ar trebui să fie ceva mai strictă.

Praf cât încape, peste tot

APM Timiș a a reacționat și ea, prezentând situația poluării în Timișoara, așa cum indică datele de la stațiile de monitorizare. „În anul 2021, valoarea medie înregistrată până în prezent este de 2,17 µg/m3 . Valorile medii anuale pe ultimii 5 ani înregistrate au fost de asemenea cu mult sub valoarea limită anuală prevăzută de Lege (între minim 1.40 µg/m3 și maxim 2,83 µg/m3)”, spun specialiștii, referindu-se la benzen. Potrivit acestora, 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier.

„În ceea ce privește, poluarea cu particule în suspensie PM10, în 2021 au fost înregistrate până, în 12 august, depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 (metoda gravimetrică) la stațiile TM 1 Calea Șagului (4 depășiri), TM 2 CD Loga (5 depășiri), TM 5 Calea Aradului (8 depășiri). În perioada 13-16 august, la stația TM 2 CD Loga s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrică), datele fiind în curs de verificare/validare conform metodei de referință (gravimetrică). Conform Legii nr.104/2011, nr. maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 depășiri/an calendaristic”, precicează cei de la APM Timiș.

Plan anti-poluare de la PMT

În cazul dioxidului de azot (NO2), lucrurile par să stea ceva mai bine. Dacă anul trecut au fost 24 de depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3, în 2021 s-a înregistrat o singură depășire. Toate au fost consemnate la stația TM 5 Calea Aradului. Conform legii, numărul maxim permis de depășiri ale valorii limite orare este de 18 /an calendaristic.

„În anul 2021, Primăria Municipiului Timișoara a demarat procedura de elaborare a Planului integrat de calitate a aerului pentru poluanții PM10 și NO2, în vederea adoptării și implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea calității aerului înconjurător”, mai spun cei de la Protecția Mediului.

Stațiile din rețeaua națională

  • Staţii de trafic (TM-1 şi TM-5) – în Calea Şagului şi Calea Aradului. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, compuşi organici volatili ( benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p– xilen)
  • Staţie industrială (TM-4) – în apropierea zonei industriale din sud-estul orașului, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m, p – xilen). Staţia este dotată şi cu senzori de măsurare a parametrilor meteorologici
  • Staţie de fond urban (TM-2) – în zona centrală, pe bd CD Loga, la distanţă de surse de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, PM2,5 gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen,o, m, p – xilen ) şi parametrii meteorologici

Primăria Timișoara are, la rândul ei, din acest an, o rețea de 16 stații de monitorizare a aerului, realizată în parteneriat cu o companie privată. Datele colectate de acestea pot fi consultate aici.

About Post Author