Timișoara, de 30 de ani liberă de comunism. E, din nou, Rock pentru Revoluție

traseul revoluției

În 20 decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. Trei decenii mai târziu, vor suna din nou sirenele, iar seara va fi un concert rock. Totul, întru aducere aminte.

În 20 decembrie 1989, Timișoara și-a celebrat în stradă proaspăta ieșire din comunism. În Piața Operei a venit aproape tot orașul și s-a strigat din toate piepturile „Libertate”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” și „Noi suntem poporul”. S-a rostit atunci, cu voce tare, cu fețele spre Catedrală, „Tatăl nostru”. Unii revoluționari s-au urcat în balconul Operei, devenit un simbol al Revoluției din 1989, pentru a anunța revendicările timișorenilor: demisia lui Nicolae Ceaușescu și a guvernului, alegeri libere și tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în oameni.

Din 2010, 20 decembrie este zi de importanță locală, iar din această toamnă este oficial Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. La fel ca în fiecare an, la ora 12 vor suna sirenel. Seara, timișorenii sunt invitați în Piața Victoriei. E o nouă ediție a evenimentului Rock pentru Revoluție, la care vor participa trupele Cargo, Phoenix, Pro Musica și Sonatic.

About Post Author