Timișoara, cum e ea, prin ochii unui norvegian. Documentar despre diferențe și bună înțelegere
Documentarul „My journey to Romania – Letter from Timișoara” spune povestea unei călătorii în „Babelul Europei”, așa cum a fost a trăită de norvegianul Christoffer Balthazar. E o poveste despre înțelegere, cunoaștere și multiculturalitate, care, poate, ar fi avut nevoie de ceva mai mult timp pe ecrane.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter. „My journey to Romania – Letter from Timișoara” are ca punct de pornire călătoria ziaristului și scriitorului norvegian Jahn Otto Johansen. Acesta a scris, în anii, ‘80, volumul „România: O colecție de articole”, care i-a devenit ghid. nepotului său, Christoffer. Cartea e amintită de mai multe ori în film, însă fără detalii, și asta e păcat.
Punând întrebarea „Este Timișoara un centru multietnic și multireligios funcțional, un model de conviețuire pentru o Europă a minorităților?”, documentarul prezintă, într-o serie de interviuri, noile realități din Timișoara, așa cum au fost ele văzute de un norvegian care, de altfel, trăiește de cinci ani în București.
„Este un proiect cu fonduri norvegiene, special pentru Timișoara, Capitala Culturală și este un proiect care cumva aduce pe ecrane multiculturalismul acestei zone și buna conviețuire între comunități diferite. Christoffer este un norvegian care de câțiva ani stă în România, a venit în Timișoara și a intervievat diferite personalități ale comunității care dau valoare orașului și dau culoare. Au fost de la primar și oameni din domeniul ăsta, până la conducători de culte, personalități, directori de instituții și oameni, să zic eu, normali, care nu au nicio funcție, dar care se implică foarte mult în comunitate”, explică Paul Ruben Grec, producătorul executiv al filmului.
S-a văzut deja la Tulcea și la Piatra Neamț, urmează Cluj
„În filmul ăsta e vorba despre noi prin intermediul a 25 de personaje, timișoreni, majoritatea de toate facturile, din toate colțurile lumii, de toate meseriile. E un film despre Timișoara, văzută în februarie, început de martie, e o Timișoară un pic mai cenușie, dar altfel oamenii cred că au fost colorați. Norvegienii sunt oameni fără probleme. Fac tot ce spui, sunt foarte relaxanți, nu pun întrebări dificile, au o atitudine foarte dschisă, comunică cu oameni de orice factură, nu au prejudecăți. Ideea acestui film nu-mi aparține, a venit din partea prietenilor din București. Partea bună este că jumătate, dacă nu mai bine din echipa de producție este locală”, spune, la rândul lui, regizorul Florin Iepan.
Afișul filmului îl înfățișează pe Christoffer Balthazar în Piața Traian. De ce taman acolo? „Mi se pare Piața Traian o piață foarte reprezentativă ca și multiculturalitate a zonei, așa e și arhitectura zonei, e îmbibată de multe stiluri care aparțin multor etnii”, spune Paul Grec.
Filmul prezentat miercuri seară la Cinema Victoria are 55 de minute, dar materialul filmat este mult mai cuprinzător, așa că va exista cel puțin o variantă… îmbunătățită. El a avut avanpremiera la Tulcea , a fost deja prezentat la un festival din Piatra Neamț și va ajunge și la Cluj.