Timișoara are, în sfârșit, buget. Au fost peste 30 de amendamente

timișoara

Primăria Timișoara se poate apuca de treabă: are bugetul pe care și l-a dorit, după ce acesta a trecut, marți după-amiază, de plenul CL. A fost fără scandal, dar cu peste 30 de amendamente, din care mai bine de jumătate propuse de liberalul Dan Diaconu. A trecut doar o parte.

Bugetul Primăriei Timișoara este, în acest an, de 2,01 miliarde de lei, cu peste 600 de milioane mai mult decât anul trecut. Peste 55% din sumă este alocată pentru dezvoltare, o treime fiind asigurată din fonduri europene. Din partea de funcționare, un sfert este alocat pentru cheltuielile de personal. Vor fi pregătite și proiecte pentru PNRR și POR, dar nu se știe ce și unde, pentru că nu au apărut ghidurile de finanțare.

Consilierii locali au votat marți după-amiază propunerea executivului, și încă fără prea mare discuții. Au fost făcute o mulțime de amendamente, pe domenii dintre cele mai diferite. Paula Romocean (USR) a propus două milioane de lei pentru fondul de rezervă, care nu se regăsea în bugetul actual. Viceprimarul Ruben Lațcău (USR) a solicitat 3,5 milioane de lei, pentru module termice destinate unor școli și spitale, dar și bani pentru suplimentarea sumei destinate SF-ului pentru Traseul Revoluției. Licitația pentru acesta a fost anulată din lipsă de oferte.

Simion Moșiu (PNL) a revenit cu subiectul lui preferat din ultimii ani: Ceasul Floral. Reabilitarea acestuia este bugetată, dar liberalul a cerut 400.000 lei suplimentari și i-a și obținut. Autorizația de construire pentru această lucrare a expirat în luna august, fără ca acolo să se fi mișcat ceva.

„Obeliscul” Revoluției a căzut la vot

Lucian Căldăraru (PNL) a propus bani pentru un concurs de soluții pentru realizarea Monumentului Revoluției. Era vorba de 60.000 lei. „Eu îl văd ca pe un fel de obelisc în vârful căruia să troneze tricolorul cu gaură. Ca locație, propun relocarea actualei lucrări dintre Catedrală și Operă, acea cruce («Crucificarea», lucrarea semnată Paul Neagu – n.r.), sau imediat după ce se trece de Podul Maria, la intrarea în Parcul Scudier, pe stânga”, a spus revoluționarul. Amendamentul nu a trecut însă.

Fostul viceprimar Dan Diaconu a propus aproape 20 de amendamente din partea PNL. O parte a trecut, o parte nu. Printre cele care au obținut votul colegilor din CL a fost cel care prevede 120.000 lei pentru statuia lui Adi Bărar, care e încă în stadiul de proiect.

Printre amendamentele respinse se numără un SF și un PT pentru o grădiniță cu creșă pe strada Prahova din cartierul Dâmbovița, DALI+PT eficientizare energetică la Școala Generală nr. 19, corpul de pe strada Aprodul Movilă, sau repararea acoperișului de la sala de sport a Liceului Sportiv.
,

Cum se împart banii

Din bugetul pentru dezvoltare, cea mai mare parte merge în domeniul transporturilor – aproape 541 de milioane de lei. Cel mai scump este proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor – 70 de milioane de lei. Pentru sănătate, suma alocată este de aproape 143 de milioane de lei, pentru educație – circa 124 de milioane de lei, pentru locuințe, servicii și dezvoltare publică – peste 100 de milioane, cultură, recreere și religie – 80 de milioane de lei.

Proiectul de buget poate fi consultat AICI.

About Post Author