Timișoara are firobuze de aproape 80 de ani

troleibuz

Fiat Marelli a fost primul troleibuz care a circulat în Timișoara. Se întâmpla în 1942, pe un traseu prin Iosefin și Elisabetin. Azi, în oraș sunt șase linii urbane de troleibuz și două metropolitane.

Omnibuzul a fost precursorul troleibuzului, Sibiu fiind primul oraș din România în care acesta a circulat, începând cu anul 1904. Primele troleibuze au circulat în 1939, la Cernăuți, oraș care la vremea aceea ținea de România.

„Povestea «firobuzului» în Timișoara a început acum 79 de ani. În 15 noiembrie 1942, Timișoara devenea primul oraș de pe actualul teritoriu al României în care a fost introdus troleibuzul ca sistem nou de transport public în comun. Despre Fiat Marelli, primul model de troleibuz adus în orașul nostru, presa vremii spunea că excelează la capitolele viteză de deplasare, consum scăzut și silențiozitate, în comparație cu deja clasicul tramvai electric, care circula în Timișoara încă de la sfărșitul secolului XIX”, anunță STPT.

Prima linie de troleibuz a legat Gara de Nord de cartierele Iosefin și Elisabetin. Avea 3,5 kilometri, iar traseul a fost Gara de Nord — bd. Republicii — bd. Regele Ferdinand I — bd. Mihai Viteazul — str. Ciprian Porumbescu şi retur.

În prezent, în Timișoara sunt șase linii urbane de troleibuz și două linii metropolitane.

About Post Author