Timișoara 2023 la nesfârșit. Fritz și Nica sunt de acord: a fost un an bun

Conferinta de presa organizata cu ocazia inceperii evenimentelor de inchidere a programului Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii, organizata la Cinema Timis din Timisoara, Joi 7 Decembrie 2023. ©Cornel Putan

Timișoara încheie simbolic, până duminică, anul său de Capitală Culturală Europeană. Vor fi concerte mari în Piața Unirii, dar și multe alte lucruri și întâmplări culturale. Principalii finanțatori au tras, la rândul lor, linie și spun că ultimul an a fost un succes.

Primarul Dominic Fritz spune că, fără îndoială, cultura a transformat orașul. „Peste 50 de companii au devenit parte a programului cultural, încheind parteneriate cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, și peste 20 de milioane de lei au constituit contribuțiile lor. Deși probabil întrebarea de pe buzele tuturor este câți bani s-au investit în această capitală, amintesc că programul a fost unul multianual și sunt peste 20 de milioane de euro investiți de cei trei finanțatori pe toată durata proiectului, inclusiv anul acesta. În ceea ce privește Primăria Timișoara, pot să spun că doar anul acesta bugetul total pentru instituțiile de cultură și Centrul de Proiecte, fără investițiile separate, a fost de aproape 30 de milioane de euro. Din această sumă, jumătate a fost pentru acest an de Capitală Culturală”, a declarat edilul șef.

Președintele CJ, Alin Nica, a vorbit despre importanța facilitării accesului publicului larg la evenimente culturale. „Ceea ce ne-am propus a fost să implementăm o viziune complementară cu ceea ce și-a propus Primăria Timișoara. Dacă primăria și-a propus să meargă pe orizontală și să cuprindă toate cartierele cu această efervescență a culturii, noi ne-am propus să mergem pe verticală, să punem accent pe evenimente care promovează excelența artistică și impactul major, să aducem laolaltă foarte mulți timișoreni și vizitatori și să răspândim teritorial efectele pozitive ale titlului de capitală”, afirmă acesta.

Cum a fost, în cifre, vom ști la anul

Ramona Laczko-David, coordonatoarea proiectului cultural național Timișoara 2023, a vorbit despre impactul programului asupra diverselor comunități și categorii de public. Rzultatele mai exacte vor fi cunoscute în 2024.

„Sunt în curs de achiziționare trei studii ale căror rezultate vor fi publicate anul viitor și anume: unul despre evoluția scenei culturale, un studiu dedicat implicării publicului și un studiu dedicat guvernanței programului cultural Timișoara 2023. Pe plan local, programul a contribuit la o platformă care a încurajat artiștii locali și internaționali să-și împărtășească creațiile și să sublinieze aspecte culturale fundamentale, cum ar fi dreptul la identitate, la liberă exprimare și la solidaritate. Sunt criterii esențiale pentru care Timișoara a primit Premiul Melina Mercouri. Multe dintre proiecte au integrat teme sociale și s-au străduit să adapteze conținutul cultural pentru persoane cu abilități diferite de înțelegere și participare”, spune aceasta.

Centrul de Proiecte a lansat, în 2023, 13 linii de finanțare.

Ce vedem până duminică

Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit”, care a început joi, marchează simbolic încheierea programului de Capitală Europeană a Culturii. Piața Unirii va fi centrul acestei sărbători: aici vor avea loc concertele susținute, vineri și sâmbătă, de Jessie J, Katie Melua, Roisin Murphy, Delia și Emaa. Un moment special va fi reprezentat de „duetul” inedit între Katie Melua și corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, din care fac parte 50 de fete.

La Cinema Victoria are loc seminarul internațional „Vector Tm. Cultura ca practică urbană”. Autori de strategii urbane, arhitecți, cratori și diplomați culturali vor discuta despre vectorii de transformare urbană generați de programul cultural. MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” va găzdui programul de performance „ZONA &”, care face referire la Festivalul Zona, un fenomen cultural semnificativ din Timișoara anilor ’90.

Programul integral poate fi consultat AICI.

Facilități pentru persoanele cu dizabilități

În acest weekend, transportul public la Timișoara este gratuit. De asemenea, Centrul de Proiecte a luat mai multe măsuri pentru a face evenimentele din următoarele zile accesibile și persoanelor cu dizabilități. În fața scenei va fi instalat un podium dotat cu rampă și bare de sprijin pentru cei care se deplasează cu fotolii rulante, iar persoanele cu deficiențe de auz vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor. Lavinia Chițu și Denis Blidariu vor fi pe scenă alături de artiști, vor traduce versurile și vor reda ritmul muzicii.

Joi seară, într-un eveniment conex programului oficial, au cântat trupele Phoenix, Cargo, Implant pentru Refuz, iar cerul orașului a fost luminat de 250 de drone.

Recomandări de la autorități

În vederea evitării oricăror incidente neplăcute pe timpul desfășurării concertelor din weekend, structurile Ministerului Afacerilor Interne au câteva recomandări:

  • Evitați implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor
  • Dacă sunteți însoțiți de copii, acordați-le o atenție deosebită
  • Este interzis consumul băuturilor alcoolice în locuri publice
  • În aglomerația din timpul spectacolelor, există riscul ca persoanele să devină ținte pentru furturi din buzunare. Fiți atenți la obiectele personale, să păstrați portofelul sau telefonul în locuri sigure și să fiți conștienți de mediul din jur pentru a preveni astfel de incidente
  • Constituie infracţiune participarea la astfel de evenimente a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora
  • Nu folosiți materiale pirotehnice (artificii/petarde), deoarece acestea pot pune în pericol persoanele prezente la eveniment
  • Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu
  • Nu aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate
  • Nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor de intervenție sau accesul la hidranții exteriori

About Post Author