Timișoara 2023, deschidere oficială: Un weekend cât un an

sursa foto: Stefan Both
Un weekend pentru un an: peste 130 de evenimente, gratuitate la transportul în comun și un oraș gata să fie străbătut la pas. Timișoara devine oficial capitală europeană a culturii în 2023 și își începe „mandatul” vineri, 17 februarie. Președintele Klaus Iohannis a decis să ignore invitația de la Timișoara, al doilea oraș din România, după Sibiu, care deține acest titlu.
Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii 2023 începe oficial vineri, 17 februarie. Primele evenimente se deschid chiar de dimineață, iar la ora 17 are loc ceremonia inaugurală, la Opera Română. Ea va fi transmisă pe ecranele din Piața Victoriei și Piața Libertății. La ora 16 va avea loc și vernisajul expoziției Victor Brauner, la Muzeul Național de Artă.
De la ora 19, în Piața Unirii, urcă pe scenă Doctorul Sinteză & K-Lu. Urmează Implant pentru Refuz, alături de Alyona Alyona, din Ucraina, Adrian Despot, Dan Byron, Dora Gaitanovici, Ovidiu „Bulbuc” Takacs și Ovidiu „Okelari” Vinereanu. Muaré Experience / Duchamp Pilot & Horea Crișovan este un performance pus în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor, pe muzică rock. Taraf de Caliu vor încinge atmosfera, avându-i drept invitați pe Impex, Felix Simeonov și Alexei Ciobanu. La final, e rândul lui Fritz Kalkbrenner.
De toate, pentru (aproape) toți
În paralel însă, în oraș sunt filme, proiecții video, expoziții și performance-uri. La multe dintre ele accesul este gratuit, la fel cum gratuit este și transportul în comun, pe toată durata weekendului 17 -19 februarie. Unele străzi din zona centrală vor fi închise, astfel că timișorenii sunt invitați să-și lase mașinile acasă și să se bucure de spectacolul oferit de orașul lor, văzut la pas. Programul celor trei zile poate fi consultat AICI.
Timișoara este al doilea oraș din România care deține acest titlu, după Sibiu în 2007. Primarul de atunci al Sibiului, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, nu vine la deschidere. La Timișoara va ajunge, totuși, premierul Nicolae Ciucă. Sunt așteptați ambasadori și diverse oficialități din 41 de țări, iar Premiul Melina Mercouri, care confirmă că orașul și-a îndeplinit angajamentele asumate în dosarul de candidatură, va fi înmânat de comisarul european Adina Vălean.
Cu ce rămânem?
În 2023, la Timișoara vor avea loc peste 1.000 de evenimente, la care sunt așteptați în jur de 2.500 de artiști. Cu ce rămânem după? „Avem mai multe tipuri de moștenire. Avem moștenirea hard, infrastructura culturală. Suntm în muzeul de artă, în care s-au investit foarte mulți bani, tocmai pentru a putea fi gazda unei expoziții de anvergură, dar poate cea mai importantă moștenire este cea soft, capacitatea acestui muzeu, de exemplu, de a organiza astfel de evenimente și relaționarea muzeului cu alte instituții de cultură de prestigiu din Europa, care iată, cu prilejul expozițiilor Brauner și Brâncuși, vor avea încredere că noi suntem capabili să organizăm astfel de evenimente”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Primarul Dominic Fritz vorbește și el despre ce urmează pentru Timișoara: „Se simte o efervescență extraordinară în oraș și ăsta până la urmă este rezultatul muncii multor oameni, timp de mai mulți ani. Nu a fost un drum ușor, unii au crezut că nu vom avea succes, dar cred că este evident că această capitală va transforma nu doar Timișoara, ci va fi o nouă șansă pentru România de a-și redefini locul pe harta Europei. Aceasta este miza capitalei și nu am niciun dubiu că acolo ajungem și ne bucurăm cu toții de ea”.
Primul pas în orice călătorie este mereu cel mai important. Curajos și controversat, Timișoara începe acum aventura.