Timișoara 2021, încă un pas spre Timișoara 2023. Comisia Europeană a făcut propunerea oficială

tunelul luminii

Parlamentul și Consiliul European au primit, de la Comisia Europeană, propunerea de decalare a anilor pentru capitalele europene ale culturii. Decizia va fi luată în toamnă. Novi Sad va fi capitală a culturii în 2022, iar Timișoara, în 2023.

De la începutul crizei provocate de coronavirus, Comisia Europeană a ținut legătura cu echipele tuturor Capitalelor Europene ale Culturii pentru anii 2020-2023, pentru a înțelege mai bine impactul acesteia. Capitalele Europene ale Culturii 2020 Rijeka și Galway au fost cel mai grav afectate. Ele au fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele, fără să știe când își vor putea relua programele și în ce condiții.

La Timișoara, Elefsina și Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanțare la viitoarele reglementări în materie de siguranță. În plus, restricțiile privind călătoriile au redus drastic atât fluxurile turistice, cât și oportunitățile pentru parteneriate internaționale.

Novi Sad, înainte de Timișoara

În aceste condiții, CE a propus oficial Parlamentului European ca orașelor Rijeka și Galway să li se ofere posibilitatea de a-și prelungi titlul de Capitală Europeană a Culturii 2020 până la 30 aprilie 2021. CE propune, de asemenea, amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad va deveni Capitală Europeană a Culturii și din 2021 în 2023 a anului pentru Timișoara și Elefsina.

„Cultura a fost grav afectată de pandemie, iar Capitalele Europene ale Culturii nu fac excepție. În pofida energiei, a entuziasmului și a profesionalismului echipelor și partenerilor lor, Rijeka și Galway nu au putut să-și desfășoare programele conform planului. Sper că cele două orașe vor valorifica la maximum posibilitatea de a-și prelungi anul special. Sunt convinsă că pentru următoarele Capitale Europene ale Culturii, Timișoara, Elefsina și Novi Sad, perioada suplimentară de timp se va dovedi benefică, permițându-le să-și pregătească programe ambițioase”, spune Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Propunerea Comisiei Europene a fost înaintată Parlamentului European și Consiliului, spre examinare și adoptare finală.

About Post Author