TimCultura: cum împarte CJ Timiș 7,2 milioane de lei și cine nu a prins finanțare

Teatrul Național

Festivalul Flight va primi, și în acest an, în acest an cea mai mare sumă de la CJ Timiș. Au apărut primele rezultate de la TimCultura, care a împărțit 7,2 milioane, la solicitări de peste 19 milioane. Festivaluri precum TESZT, Thalia, Embargo, Simultan sau Ceau, Cinema! nu vor primi bani.

CJ Timiș a publicat rezultatele apelului de finanțare TimCultura, pentru proiecte cultural-artistice și de tineret, A fost împărțită suma de 7,2 milioane de lei, solicitările fiind de aproximativ 19 milioane. Urmează, până la începutul săptămânii viitoare, perioada de contestații, iar apoi va fi anunțată lista finală. Prin TimCultura, consiliul județean va da bani pentru rugi în orașe și comune, dar și pentru festivaluri precum Flight, Vest Fest, Plai sau Codru.

T I – Manifestări realizate de instituțiile de cultură profesioniste – 229.115 lei

Festivalul de Operă și Operetă al Operei Române – 80.000 lei
Gala de Blues-Jazz Kamo, propusă de Filarmonica Banatul – 78.200 lei
Festivalul Internațional de Teatru școlar și de tineret de expresie germană, Teatrul German – 70.915 lei

T II – Manifestări culturale realizate de autoritățile locale – 1,38 milioane de lei

Au fost depuse la această secțiune 110 proiecte, multe dintre ele referitoare la zilele localităților. Primesc finanțare, cu sume cuprinse între 4.020 și 50.000 lei, 89 dintre ele. primi bani, printre altele, Festivalul Veverițelor de la Buziaș, Festivalul Lubeniței de la Gottlob, evenimentul „255 de ani de la colonizarea șvabilor” de la Lenauheim, DIGG Fest, de la Dudeștii Vechi, sau Festivalul Verii, de la Sânnicolau Mare, care au alocate cele mai mari finanțări, câte 50.000 lei, sau Sărbătoarea Florilor de la Gavojdia.

T III – Manifestări cultural-artistice și educative realizate în spațiul DKMT – 345.000 lei

Au fost depuse 10 proiecte la această secțiune, din care nouă sunt și finanțate, cu sume cuprinse între 12.000 și 100.000 lei. Suma cea mai mare merge către Primăria Tomești, pentru Nedeea românilor de pretutindeni.

T IV – Manifestări cultural-artistice și educative realizate de organizații nonguvernamentale – 2,4 milioane de lei

Au fost depuse 160 de proiecte, în sumă totală de 10,2 milioane de lei. Primesc finanțare 55 dintre ele. Cei mai mulți bani, 125.000 lei, vor fi alocați către Vest Fest, urmat de câte Tabăra TimCredo, organizată de Arhiepiscopia Timișoarei, cu 100.000 lei. Mai primesc bani, printre altele, Festivalul Plai, Sunlight Theatre, Scena de Acasă, Timișoara Fashion Week, Caravana de Film Cined Rural, Smart Diaspora, Festivalul-Concurs Mariana Drăghicescu, Borders of Rock, Timișoara Music Awards, Șură de Cultură sau Drumul Vinului.

Au fost respinse Embargo Fest, Lost Tapes, Portret Vertical, Festivalul Ceau, Cinema!, festivalul de poezie „Ion Monoran”, Rock la Mureș, Romanian Chamber Orchestra – Four Seasons sau Festivalul Simultan.

T V – Manifestări cultural-artistice și educative realizate de instituții în domeniul educației – 345.000 lei

Școlile și liceele din județ au depus 40 de proiecte, din care vor primi bani 28. Cei mai mulți bani merg către Palatul Copiilor, Colegiul CD Loga, Colegiul Național Bănățean și Liceul „Grigore Moisil”.

T VI – Reviste online, editare și tipărire de carte și alte activități complementare editării și tipăririi – 274.775 lei

Au fost depuse 40 de proiecte în valoare de 506.115 lei, din care vor primi finanțare 25. Suma cea mai mare o primește Uniunea Europeană Banat din România, pentru o publicație intitulată „Repere și simboluri în istoria culturală a Timișului”.

T VII – Manifestări dedicate tinerilor – 350.000 lei

Au fost depuse 10 proiecte, din care jumătate vor primi bani. Suma cea mai mare a merge către Forumul Organizațiilor Studențești din România, finanțat cu 100.000 lei.

T VIII – Manifestări culturale cuprinse în programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii – 1,89 milioane de lei

Au fost depuse 13 proiecte, din care șase vor primi finanțare. Suma cea mai mare, 450.000 lei, va fi alocată către Festivalul Flight, organizat de Fundația Flight – Fundația Zbor. Urmează, cu 348.000 lei, Festivalul Codru și, cu 332.00 lei, Retracing Bartok.

Nu vor primi finanțare Filarmonica Banatul – Eufonia, Teatrul German de Stat – Festivalul Eurothalia, FACT – Concertul din Peștera Românești, Teatrul Maghiar de Stat – Festivalul TESZT, Asociația Documentor – Rod Festival.

Vor fi deschise însă, în următoarele două săptămâni, patru apeluri de finanțare derulate prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, aflat în subordinea CJ. Suma totală disponibilă este de 6,65 milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Culturii. Unele dintre proiectele respinse la TimCultura ar putea obține bani prin aceste apeluri, însă vom ști mai multe la jumătatea lunii aprilie.

About Post Author