The Galactic Imaginarium Film Festival (TGIFF): super festival de film la Dumbrăvița

tgiff

Comunitatea Science Fiction și Fantasy din România va avea, din 2020, primul festival de film dedicat. Se va întâmpla la Dumbrăvița, lângă Timișoara, iar evenimentul se anunță unul foarte popular. Sunt deja înscrise aproape 200 de producții.

Cel mai mare eveniment de Science Fiction și Fantasy (SFF) din România a atras în 2019 peste 50.000 de participanți. Acest lucru arată cât de popular este fenomenul SFF. În același timp, în România nu există un festival de film dedicat în întregime acestui fenomen cultural. Golul va fi umplut, anul viitor, de The Galactic Imaginarium Film Festival (TGIFF).

TGIFF este organizat de Asociația pentru Educație Complementară (APEC), care de mai bine de zece ani realizează acțiuni educative și culturale dedicate adolescenților și tinerilor din România. Prima ediție va avea loc în Dumbrăița, lângă Timișoara, în 23-24 mai 2020. Darius Luca Hupov, autor de Science Fiction și membru de mai bine de 35 de ani al fandomului SF timișorean, și-a asumat acest proiect.

Pasionații de SFF s-au pus pe treabă

Echipa de organizare are în componența ei persoane care, împreună, adună zeci de ani de experiență în domeniul orgaizării de evenimente culturale. Cei mai importanți membri sunt Nanci Cruz, absolventă a Universității Anglia Ruskin din Cambridge, la secția de Producție de film și televiziune, cu experiență în organizarea de festivaluri de film pe două continente, Simona Hupov, președintele APEC, Cristian Vicol, grafician și realizatorul identității grafice a Festivalului, Marius Gordan, responsabil cu prezența web și pe rețelele de socializare, Cristian Koncz, membru al fandomului SF timișoarean de mai bine de 30 de ani, Daciana Olivia Hanganu și Darius Luca Hupov.

Membrii juriului vor acorda câte un premiu pentru fiecare din cele două secțiuni, Science Fiction și Fantasy, fiind selectate în festival câte cinci filme la fiecare secțiune. Juriul este compus din Irina Margareta Nistor, organizator și ambasador de cine-festivaluri, critic de film, Andrei Boroșovici, directorul studioului regional TVR Timișoara, Lucian Ionică, autor și realizator de filme documentare, Marian Rădulescu, autor și critic de film, și Adrian Chifu, autor de proza SF, realizator de film, compozitor de muzică electronică.

Sunt înscrise deja 184 de filme

Programul festivalului va avea două zile pline, cu proiecții urmate de discuții cu realizatorii, conferințe pe teme adiacente, prezentări de filme de la The National Irish Science Fiction, Fantasy and Horror Film Festival din Dublin, cel mai mare festival de film de gen din Irlanda, cu care TGIFF este înfrățit. În pre-lansarea evenimentului, cu un week-end înainte, va avea loc o proiecție de filme SF și Fantasy, în sistem drive-in, în parcarea Sălii Polivalente din Dumbrăvița. Intrarea va fi liberă.

Promovarea festivalului la nivel internațional a început în august 2019, la Convenția Europeană de SF, Eurocon, care a avut loc la Belfast, și la Convenția Mondială de SF, Worldcon, care a avut loc la Dublin. În septembrie, festivalul a fost înscris pe filmfreeway.com, unul dintre cele mai importante portaluri de înscrieri de filme la festivalurile de film. Până la acest moment au fost înscrise la TGIFF 184 de filme. Procesul de înscriere al filmelor continuă până în martie 2020, când va începe selecția pentru cele 10 filme care vor fi jurizate în festival.

About Post Author