Tezaur de poveste. Peste 400 de monede de argint, descoperite la Găvojdia / FOTO

tezaur

Un proprietar de detector de metale a găsit, pe un câmp de la Găvojdia, un adevărat tezaur. Nu e la prima descoperire, dar e cu siguranță cea mai mare. Monedele vor fi datate exact și inventariate la Muzeul Național al Banatului.

Un tezaur impresionant a fost scos la lumină pe un câmp din comuna Găvojdia. Descoperirea îi aparține unui posesor de detector de metale, care a anunțat imediat autoritățile. „Am autorizație pentru detectorul de metale din 2020. Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. În prima seară am scos singur în jur de 50 de bucăți. Mai apoi, alături de specialiștii de la Muzeul Banatului și de la DJC Timiș, am cercetat întreaga zonă și am dezgropat încă aproape 400”, spune Petru Eugen Bănățean Dunea.

„Este important ca astfel de evenimente să fie corect gestionate. De aceea salutăm gestul celui care a făcut această descoperire. El a anunțat imediat autoritățile și, astfel, cercetarea întregii zone a decurs corect. Colaborarea utilizatorilor autorizați de detectoare de metale cu specialiștii din muzee și cu cei din direcțiile județene pentru cultură este esențială pentru protejarea corespunzătoare a patrimoniului. Orice verigă lipsă în această colaborare poate duce la deteriorarea majoră și chiar definitivă a unor obiecte și situri”, explică, la rândul ei, Sofia Berdea, arheolog la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Urmează cercetarea și datarea exactă

Din primele date, este vorba despre un tezaur monetar medieval, compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi. „Pe baza primelor observații, el se datează în secolul al XVI-lea. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii. E posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, spune Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

Ultimul tezaur asemănător a fost descoperit, în 2006, la Timișoara, fiind compus din 416 denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenței monedelor de schimb poloneze. Monedele sunt acum la Muzeul Național al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea și datarea lor exactă.