TESZT15 s-a încheiat. Despre funcțional și disfuncțional, prin ochi de artiști / FOTO

teszt

Szívszórás / Philip Parr

S-a încheiat cea mai recentă ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Au fost 20 de companii din 11 țări care, timp de o săptămână, au oferit publicului spectacole și concerte dintre cele mai diverse.

La cea de-a 15 ediție TESZT au intrat în sălile de spectacol spectatori din Timișoara și toată România, Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Austria și Germania. Cele 20 de companii din 11 țări europene au oferit o gamă largă de spectacole și concerte, de la „comedie, muzică și imagini grandioase”, spectacole non-verbale și de mișcare, indoor și outdoor, până la producții care reflectă partea disfuncțională a societății, ca „Tineri fără Dumnezeu”, bazată pe jurnalele unor criminali, sau „Monoloagele solitudinii”, despre o maladie colectivă care ucide și ea în masă.

TESZT15 a adus spectacole care pun sub semnul întrebării expresia teatrală tradițională și redefinesc formele canonizate, pentru un public obișnuit să fie încântat de producții inovatoare care îmbină profesionalismul cu artisticul și ineditul.

Prezența la sesiunile Q&A din fiecare seară a arătat că publicul a fost impresionat de producția grecească „Taverna Miresia”, de Mario Banushi, de spectacolul „A fost odată la Novi Sad”, regizat de Urbán András, și de „Lună plină”, cea mai recentă producție coregrafiată de Josef Nadj.

„1978” a adunat cel mai numeros public

Spectacolul care a atras cei mai mulți spectatori a fost „1978”, în regia lui Tomi Janežič, producția teatrului gazdă, nominalizat la premiul pentru cel mai bun spectacol de către juriul UNITER. Cei îndrăgostiți de frumusețea clasică s-au bucurat la „staubkinder”, spectacol coregrafiat de Toula Limnaios, inspirat de muzica lui Gustav Mahler, iar duoul sloven Vito Weiss și Uroš Kaurin a făcut din nou furori prin umorul lor pe care publicul deja îl cunoaște, în producția „Hero 4.0 – Business as Usual”.

„Un festival apreciat nu se transformă în succes doar datorită artiștilor de renume mondial, ci și datorită sprijinului uman și financiar. Mulțumim personalului teatrului și echipei de voluntari din cadrul Asociației Voluntim pentru ajutorul acordat, precum și instituțiilor care au susținut realizarea festivalului: Consiliul Local Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Asociația Proteszt, Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Centrul Cultural și Artistic Județean Timiș, STPT Timișoara”, a transmis conducerea teatrului.

About Post Author