Termal vs. Uszoda. Primăria Timișoara deschide din vorbe încă un ștrand

uszoda termal

Ștrandul Termal ar trebui să fie deschis în vară, la fel ca pe vremuri. E anunțul făcut de primărie, după acțiunea în forță de acum câteva zile. E nevoie însă de unele lucrări de amenajare și, din păcate, la capitolul „zone de relaxare”, există un precedent recent și, până acum, ratat.

La începutul săptămânii, Primăria Timișoara anunța că a recuperat, în sfârșit, unul dintre faimoasele vechi ștranduri ale orașului. „După un lung șir de procese câștigate, Ștrandul Termal a revenit Timișoarei și până în vară va fi gata să își primească oaspeții, cu îmbunătățiri aduse atât la bazine, cât și la zona de curte”, au anunțat reprezentanții municipalității.

Sună foarte bine, mai ales în contextul lipsei cronice de astfel de spații de relaxare urbană din Timișoara. Sună și realizabil, dar e… posibil?

Nu de alta, dar avem un alt exemplu care încă n-a trecut de faza de promisiuni reiterate la nesfârșit. Vorbim despre un alt loc celebru din Timișoara, și anume baza Uszoda, din Parcul Central. Fost important centru de natație, aceasta a ajuns în proprietatea primăriei în 2016. Un an mai târziu, fostul primar Nicolae Robu se gândea s-o demoleze, dar ulterior a renunțat. Ultima idee a lui Robu viza „un parking suprateran, care sus să aibă un bazin de înot și un teren de baschet”.

Revitalizarea Uszoda, anunțată de aproape trei ani

Au venit alegerile din 2020, s-a schimbat culoarea administrației și, în 2021, primarul Dominic Fritz anunța că „Uszoda renaște prin creativitatea unei echipe de studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Mi-au arătat conceptul lor de revitalizare a acestui spațiu și transformare a lui într-un loc cultural și de recreere pentru timișoreni”.

Propunere amenajare Uszoda, vară 2021

Ca intervenții urgente, ar fi trebuit demolate vechile garduri și refăcute zona verde și terenurile de sport.

Nu s-a întâmplat însă nimic. În toamna lui 2022, în sistemul de achiziții electronice a apărut, la anunțuri de intenție, anunțul pntru „servicii de proiectare (etapa DALI + PT) și asistență tehnică din partea proiectantului în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană Zona Uszoda – Faza I»”. Suma maximă oferită: în jur de 500.000 lei.

Anul trecut s-au pus niște coșuri de baschet

Licitația propriu-zisă nu a fost însă lansată niciodată și, pentru curioși, anunțul de intenție e tot acolo. În vara trecută, primarul Dominic Fritz revenea totuși asupra subiectului Uszoda.

„Unele vise durează mai mult până devin realitate. Baza Uszoda e din nou deschisă comunității. Primii jucători de baschet deja au testat noile coșuri. Generații de timișoreni au amintiri extraordinare cu acest loc emblematic al Timișoarei, până când Uszoda a devenit o ruină. Acum doi ani, am scos de aici peste 100 de tone de gunoaie. Acum, Uszoda așteaptă timișoreni dornici de mișcare și socializare”, scria acesta, în august 2023.

Cei care încă mai speră că baza Uszoda ar putea intra totuși curând într-un șantier de reabilitare pe bune, la capătul căruia spațiile să poată fi deschise pentru public, s-ar putea să fie însă dezamăgiți. Bugetul pe 2024 al Timișoarei prevede pentru acest obiectiv fix… 20.000 lei. Banii sunt pentru „regenerare urbană zona Uszoda Faza I – proiectare documentație tehnico-economică – faza DALI + PT + AT”. Adică… 4.000 de euro pentru documentație și atât. Pentru conformitate, o sumă identică și în același scop a fost alocată și în 2023.

Alocare bugetară pe 2024, pentru Uszoda

În aceste condiții, pentru ca ștrandul Termal să fi redeschis în vară ar fi nevoie, probabil, de o minune. Dar cine știe ce vrăji mai pune la cale Zâna Electorală…

About Post Author