Terenuri pentru biserici. Primăria a transferat gratuit mai multe parcele către două parohii din Timișoara

biserici

Două parohii din Timișoara au devenit proprietare, peste noapte și gratuit, peste terenurile pe care le primiseră deja în folosință. S-a decis în ultimul plen de CL, pe ultima sută de metri. Reprezentanții PMT spun că erau obligați să facă transferul.

Un teren de 5.255 de metri pătrați din Complexul Studențesc a trecut gratuit în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române, zona Pârvan. Proiectul de hotărâre a fost pus pe ordinea de zi suplimentară a celui mai recent plen. Practic, terenul de sub Biserica Studenților, dat deja în folosință Bisericii pe 49 de ani, intră în proprietatea parohiei. Decizia este justificată pe baza unei legi potrivit căreia „imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităților administrativ-teritoriale atribuite (…) pot fi transmise fără plată în proprietatea unităților de cult deținătoare”.

Terenul cu pricina este format din patru parcele, atribuite în folosință gratuită în 2009 și 2011. „În conformitate cu schimbările legislative de la sfârșitul lunii august, Consiliul Local Timișoara a hotărât atribuirea în proprietate a terenurilor aferente unor biserici, aflate anterior în folosința gratuită pe 49 de ani. Este vorba exclusiv despre terenuri aflate sub construcții sau în curțile bisericilor”, spun ecei de la PMT. T

Totuși, în referatul proiectului de hotărâre, semnat de șeful Direcției Generale de Drumuri, Culiță Chiș, scrie că terenurile „pot fi transmise fără plată în proprietatea unităților de cult deținătoare”. Este ceea ce prevede Legea 239/2007, care ar fi fost totuși modificată în această vară.

Parohia Ortodoxă din zona Tipografilor a primit, tot gratuit, drept de proprietate asupra a două imobile din Bd. Take Ionescu 83. Vorbim despre biserica din curtea actualului Muzeu de Transport Public. Proiectele referitoare la aceste transferuri, 2 la număr, nu au fost publicate pe site-ul primăriei.

About Post Author