Terapie nouă cu oxigen, la Spitalul „Victor Babeș”. Poate reduce presiunea pe secția ATI

oxigen

Terapie nouă, folosită la Spitalul „Victor Babeș”, pentru bolnavii cu Covid. Ei primesc aport suplimentar de oxigen, la un debit de patru ori mai mare decât prin instalațiile standard din spital. Procedura ajut la scăderea numărului de pacienți care ar putea ajunge la Terapie Intensivă.

Pacienții infectați cu SARS-CoV 2 au parte, la Timișoara, de un nou tip de terapie, bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție. Aparatul, care este portabil, asigură un debit de oxigen ce poate ajunge până la 60 de litri/min. E de patru ori mai mult decât debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard.

„Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave, pentru a reduce ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Această umidificare a aerului este foarte importantă, întrucât, în caz contrar, procedura ar face mai mult rău decât bine”, explică dr. Monica Marc, medic primar pneumolog.

Această terapie poate fi folosită pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Procedura, spun medicii, reduce nevoia de intubație oro-traheală, adică, practic, duce la scăderea numărului de pacienți ce pot ajunge în ATI.

Spitalul „Victor Babeș” Timișoara a primit donație trei aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC), olosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.