Taxe și impozite locale neschimbate. De ce nu scade taxa de turism: E exagerat ce susțin hotelierii

PUG

foto: Arhivă, Timișoara văzută de sus

Plătim aceleași taxe și impozite în 2020. Rămâne nemodificată inclusiv taxa de turism pe care au reclamat-o hotelierii. Aceasta a fost, de altfel, principala temă a dezbaterii publice organizate de PMT, când Nicolae Robu a promis că situația va fi analizată.

Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, taxele și impozitele locale pentru anul 2020. Sunt aceleași ca pentru anul în curs, când oricum o parte din ele a crescut. Este vorba despre impozitele pentru mașini și pentru clădiri destinate afacerilor. Tot de anul trecut se plătește o taxă de căsătorie în valoare de 1.000 de lei, pentru cei care vor cununii la săli de nunți sau în grădini de vară. Este în vigoare și taxa hotelieră, zisă și taxa de turism, 2% din tariful de cazare fără TVA / zi de sejur.

Taxa de turism nu va fi scoasă și nici scăzută

În 7 noiembrie, PMT a organizat o dezbatere publică pe marginea proiectului privind taxele și impozitele locale. Au venit atunci reprezentanții industriei HoReCa, spunând că taxa hotelieră le taie drastic veniturile și le reduce investițiile. Nici impozitul mărit pe clădiri nu e văzut cu ochi prea buni.

„Suntem într-o situație destul de dificilă. Pentru noi 2% taxă hotelieră înseamnă foarte mult, având în vedere că nu ne permitem să o achite extra clientul care vine în Timișoara. (…) Aceste impozite ne afectează din punct de vedere al dezvoltării, al promovării. Nu avem alt sprijin, nu există organizație care să ne ajute. 1% da, dar 2% este foarte mult pentru noi. Putem să achităm după ce avem o istorie, după ce avem turiști, dorința noastră este să fie o taxă rezonabilă (…) impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, nu s-a mărit puțin, s-a dublat. Nu mai putem investi, nu ne putem pregăti pentru TM2021, trăim să acoperim cheltuielile de funcționare”, spunea Corina Macri, președintele Horetim.

Robu: Hotelierii nu au motive să se plângă

Primarul Nicolae Robu a promis atunci că va analiza situația numai în ceea ce privește taxa de turism, pentru că la impozitele pe clădiri nu se poate. S-a analizat și… nu se poate! „Nu s-a modificat nimic. Am făcut o analiză, se făcea o anumită perturbare a proiecției bugetare pe care ne-am făcut-o. Sursa sigură de venituri pentru noi sunt taxele și impozitele locale, este o sursă pe care putem miza. În rest, depinde de alți factori. Și chiar dacă nu a fost vorba despre foarte mulți bani, ci despre o încasare de 2 milioane de lei în acest an, pe această taxă, până la sfârșitul anului, după estimările noastre 2 milioane vom încasa… deci, nu este o sumă atât de mare, este o exagerare să se pretindă că sunt împovărați hotelierii”, ne-a declarat Nicolae Robu.

Timișorenii care plătesc integral impozitul anual până la 31 martie vor avea în continuare parte de o scutire de impozit de 10%. Nu plătesc nimic cei care au mașini hibride.

About Post Author