Taxa de turism subțiază afacerile din… turism. Hotelierii din Timișoara se plâng că nu pot face investiții

PUG

foto: Arhivă, Timișoara văzută de sus

Hotelierii din Timișoara nu se pot pregăti pentru anul 2021. Creșterea impozitului pe clădiri și taxa de turism, spun ei, le afectează serios afacerile. Dezbaterea publică organizată joi l-a făcut pe primarul Nicolae Robu să explice de ce crede că majorarea de anul trecut a fost o măsură bună.

Primăria Timișoara a organizat, joi, o dezbatere publică pentru proiectul de hotărâre privind valoarea taxelor și impozitelor locale pe anul 2020. Nici de această dată prezența nu a fost foarte mare, dar au existat puncte de vedere la subiect, foarte coerente. Acestea au venit din partea reprezentanților industriei HoReCa. Aceștia explică – și dau exemple – de ce nu pot face față majorării impozitului pe clădiri, coroborat cu taxa de turism.

„Suntem într-o situație destul de dificilă. Pentru noi 2% taxă hotelieră înseamnă foarte mult, având în vedere că nu ne permitem s-o achite extra clientul care vine în Timișoara. Suportul nostru de clienți o reprezintă cei din zona de business. Profitul în această zonă este undeva între 9 și 10, acesta este maximum. Toate aceste impozite ne afectează din punct de vedere al dezvoltării, al promovării. Nu avem alt sprijin, nu există organizație care să ne ajute. 1% da, dar 2% este foarte mult pentru noi (…) Dorința noastră este să fie o taxă rezonabilă (…) Și impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, nu s-a mărit puțin, s-a dublat. Nu mai putem investi, nu ne putem pregăti pentru TM2021, trăim să acoperim cheltuielile de funcționare. Înțelegem că sunt costuri, suntem de acord să majorați, dar nu dublat”, spune Corina Macri, președintele Horetim, care reprezintă 22 de angajatori din domeniu.

Ați văzut ce servicii jalnice sunt în Timișoara?

„Hotelierii” spun că, în actualele condiții, nu se poate vorbi de servicii de calitate. „În comparație cu anul trecut, impozitul pe clădiri nu doar că a diminuat foarte foarte mult profitul, ci a șters cu totul și bugetul de investiții. Segmentul de piață pe care l-am ales este unul de lux. Pentru mine, neavând un profit foarte mare, nu mai pot să investesc nimic”, spune Daniel Țucu. „Eu nu mai știu ce să fac. Vreau să renovez, nu se poate, nu îmi permit financiar. Nu rămânem cu nimic, muncim, am investit bani și suntem suntem pe plantație. E groaznic! Ați văzut ce servicii jalnice sunt în Timișoara? Nu avem oameni! Aducem oameni din Serbia, din Republica Moldova, din Nepal (…) Nu ne permitem să deschidem gura în fața unei cameriste sau a unei femei care spală vase”, a afirmat, la rândul ei, Geanina Pătruț.

Taxa de turism servește orașul

„Știți foarte bine că am fost printre puținele orașe mari, care au și potențial turistic, care nu am avut niciun fel de taxă. În urma unui schimb de experiență în domeniul turismului cu un oraș considerat bine gestionat la capitolul acesta, Oradea, s-a făcut apoi o analiză și s-a ajuns la propunerea, votată de consiliul local, de a introduce această taxă. Ea e menită să servească orașele, iar plusul de venituri evident că se folosește tot pentru promovarea turismului în oraș”, a răspuns primarul Nicolae Robu. Exemplul Oradiei este urmat însă la Timișoara doar parțial. Acolo, taxa de turism este 3%, dar există o organizație de management al destinației, care stabilește unde și către ce se duc banii din taxa de turism. La noi nu există așa ceva.

Nu se poate renunța la impozitele mărite

Un lucru este clar: nu se poate renunța la impozitele mărite, fiindcă riscurile sunt prea mari pentru planurile administrației locale. „Nu vă spun lucruri ca să vă duc cu zăhărelul. La aceste taxe pe care le-am practicat în 2019 nu putem renunța (…) Suntem obligați. Nu am mai putea să facem nimic în oraș. Or, Timișoara necesită atâtea și atâtea lucruri. Cu taxa de turism analizăm, dar pe celelalte nu le putem duce mai jos, ar fi niște gesturi populiste și iresponsabile din partea noastră”, a susținut primarul Nicolae Robu.

O parte din timișoreni plătesc impozite mai mari din 2019, mai ales dacă au în proprietate mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. A fost introdusă, de asemenea, taxă de căsătorie, 1.000 de lei, pentru cei care vor să fie cununați altundeva decât la Casa Căsătoriilor, precum și taxă hotelieră, 2% din tariful de cazare fără TVA. Majorarea a fost o măsură bună, crede Nicolae Robu.. „Anul trecut am fost nevoiți să ajustăm puțin impozitele locale, dar nu a fost împovărător pentru 90% dintre oameni. Dacă nu am fi procedat anul trecut la acele majorări, am fi intrat categoric în incapacitate de plată. Așa s-a dovedit o măsură înțeleaptă (…) am rezistat încât să nu avem dificultăți nici la capitolul cheltuieli de funcționare. Pentru 2020 nu mai facem nicio majorare”, a încheiat edilul șef. Proiectul de hotărâre poate fi găsit aici. El ar putea fi modificat în urma dezbaterii de joi.

About Post Author