Țara Rutabaga: călătorie în zig-zag printr-o lume fantastică, la Teatrul Merlin

Cea mai cea călătorie, una pe care „nici chiar regii Egiptului, cu toate cămilele lor cățărătoare (…) n-au făcut-o”. E „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag”, un spectacol în regia lui Levente Kocsárdi. Și e, în același timp, promisiunea artiștilor păpușari de la Teatrul Merlin.

Rutabaga

Foto: Alin Zelenco / Teatrul Merlin

O familie disfuncțională, aproape obișnuită, în bucătăria ei, după un mic dejun „cu cafea și prăjiturele”. Toate închipuite. E un alt fel de țară a minunilor, e Țara Rutabaga. E locul unde se hoinărește în zig-zag, prin Țara de Sus și de Jos, prin Țara Culegătorilor de Baloane, a Clovnilor de Circ și prin satul Ficat cu Ceapă. Totul, în căutarea unui loc din s-ar putea să nu vrei să mai pleci niciodată.

Vorbim despre cea mai nouă… înscenare aflată în lucru la Teatrul Merlin. Spectacolul e un puzzle scenic din Povești din Țara Rutabaga / Rootabaga Stories, carte a lui Carl Sandburg, scriitor, jurnalist, poet suedezo-american, triplu laureat cu Premiul Pulitzer și deținător al unui premiu Grammy. Cartea, apărută în 1922, a fost publicată în România în 1969 și nu a mai fost niciodată reeditată. Cele opt povești alese pentru acest spectacol au fost adaptate și dramatizate pentru spectacol de Simona Donici, cu inserții de slam-poetry de Mirela Iacob.

Rutabaga, premieră pentru România

„Este primul spectacol în România inspirat de cartea lui Carl Sandburg și prima montare dintr-o trilogie Rutabaga pe care am gândit-o de câțiva ani. Întâia călătorie în zig-zag prin Țara Rutabaga propune redescoperirea unor sentimente profunde, a unor obișnuințe bune, a unor valori precum altruismul și acceptarea diversității, o pledoarie pentru carte, joacă și evadarea în fantastic, un ghid imaginar de călătorie pentru orice familie mai mult sau mai puțin (dis)funcțională”, explică regizorul Levente Kocsárdi.

Muzica originală a spectacolului este compusă de Levente Kocsárdi, iar decorul este creația lui Bajko Attila, la fel ca și foarte inspiratele păpuși construite de Tomos Tűnde. Actorii păpușari sunt Mădălina Ghițescu Petre, Cristi Brătoiu, Raul Lăzărescu, Raluca Grumăzescu, Raul Bastean, Luana Uncruțiu și Robert Copoț. Asistența de regie este semnată de Maria Gornic, iar din echipa de creație mai fac parte Sebastian Hamburger (video-proiecții), Lucian Moga (light-design). La pupitrul tehnic stau: Ion Chipăilă (lumini), Aurelian Giuchici (sunet) și Alexandru Uncruțiu (operare video).

Spectacolul „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag” va avea premiera sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 18, cu respectarea condițiilor de protecție sanitară în vigoare.