Tabără de containere la Pădurea Verde, pentru oamenii străzii. Timp de cinci ani

containere

Cele 20 de containere ale primăriei vor găzdui, peste iarnă, oameni ai străzii. E soluția găsită de Primăria Timișoara, la solicitarea spitalelor. Unitățile sanitare devin, mai ales iarna, locuințe temporare pentru cei fără adăpost, iar în pandemie lucrurile sunt și mai complicate.

După trei luni, containerele de cazare ale Primăriei Timișoara se întorc în administrarea Direcției de Asistență Socială. În luna iunie, CL Timișoara a aprobat „menținerea pe poziție a celor 20 de containere sociale, în vederea continuării activității sociale pentru persoanele fără adăpost”. Măsura, în vigoare până la 31 decembrie, era considerată necesară „având în vedere faptul că migraţia persoanelor fără adăpost în comunitate duce la periclitarea siguranţei medicale a cetăţenilor, aceştia fiind vectori importanţi de transmitere a infectării cu Covid 19”.

În august, consilierii locali au transferat însă containerele la „Municipiul Timişoara, Biroul Mijloace Fixe din cadrul Direcţiei Economice, cu documentaţia aferentă”. Destinația lor: personalul medical de la unitățile de terapie intensivă care îngrijesc pacienți cu Covid. Acum, lucrurile se schimbă din nou.

„Venim în întâmpinarea celor două spitale”

Plenul CL Timișoara, în noua formulă, s-a întrunit, marți, în prima ședință de îndată. Pe ordinea de zi, un singur punct: revocarea HCL din august și prelungirea, cu cinci ani, a vechii HCL din luna iunie. Practic, containerele, care au fost mutate între timp de la Pădurea Verde, revin pe vechiul amplasament și vor găzdui oameni ai străzii. „Venim în întâmpinarea celor două spitale (Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Pius Brânzeu»), cu spaţii de cazare până la venirea rezultatelor în urma testării”, scrie în referatul proiectului.

Practic, este vorba despre degrevarea celor două spitale de persoanele fără adăpost. Consilierii locali au aprobat „relocarea la amplasamentul inițial de la Pădurea Verde, strada Avram Imbroane, în vederea continuării activităţii sociale pentru persoanele fără adăpost şi/sau a persoanelor aflate în situaţie de urgenţă/criză, a celor 20 de containere sociale”. Este măsura cea mai potrivită, având în vedere terasamentul, racordurile la utilități și documentația de avizare întocmită deja PMT.

Centrul de Suport pentru Situaţii de Urgenţă/Criză este un serviciu public fără personalitate juridică, care funcţionează sub autoritatea Direcţiei de Asistenţă Socială Timişoara. Câtă vreme acest serviciu a gestionat cele 20 de containere sociale amplasate la Pădurea Verde, aici au fost cazate și îngrijite peste 200 de persoane. Cele 20 de containere au fost cumpărate de Primăria Timișoara: opt încă din 2012 și restul în primăvara acestui an.

About Post Author