Sute de elevi de la Colegiul „FS Nitti” trec online. Primăria a „uitat” să anunțe că imobilul are risc seismic I

FS Nitti

sursa foto: Facebook / Colegiul FS Nitti

În jur de 300 de elevi de la Colegiul economic „FS Nitti” din Timișoara vor face, de marți, ore online. Decizia a fost luată la cererea Prefecturii Timiș, după ce s-a descoperit că, potrivit unei expertize din 2021, clădirea în care învață copiii are risc seismic I. Recent, primăria a transmis că în Timișoara nu sunt imobile care adăpostesc școli aflate în această situație.

„Corp de clădire încadrat în clasa de risc seismic I descoperit astăzi (luni – n. r.) la un liceu de prestigiu din Timişoara. Cursurile vor intra în online şi elevii vor fi relocați După cutremurul din Gorj, am solicitat tuturor primăriilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Primăria Timişoara ne-a comunicat prin adresa 4106 din 17 februarie că «niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I». Astăzi (luni – n.r.) am intrat în posesia unui raport de expertiză privind corpul de clădire A al Colegiului Economic «Francesco Saverio Nitti» Timişoara. La pagina 22 este indicată clar clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire”, a anunțat, luni, preefctul Mihai Ritivoiu.

Vor intra în online, de marți, nouă clase, în care învață 300 de copii. „Conducerea unității de învățământ va reorganiza activitatea, astfel încât să se lucreze în două schimburi. Dacă, totuși, această soluție se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială Nr. 12, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ”, a transmis inspectorul școlar general Aura Danielescu.

„Vrem să extindem acel corp de clădire”

Din punctul de vedere al primăriei, situația de la „FS Nitti” ar urma să fie tranșată marți, în plenul CL, când consilierii ar avea de votat un proiect referitor la extinderea acelui corp de clădire cu probleme.

„Avem o ordonanță de urgență pe care nu am văzut-o, am auzit doar zvonuri, pe care guvernul vrea s-o dea, legat de clădirile școlilor din clasa de risc seismic I. Noi avem mai multe proiecte de investiții, în jur de 10, cu o sumă mare pe bugetul local, în jur de 150 milioane de lei, printre care și «FS Nitti». Parte din extindere, pentru că vrem să extindem acel corp, este și o expertiză tehnică, care să ne spună care este starea clădirii și, în cazul extinderii, să ne spună ce intervenții trebuie să facem. În mod sigur e nevoie de o reconsolidare, acest lucru îl știm. Proiectul va intra mâine în plenul CL”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Dacă s-ar face „expertize reale”, ar fi jale

Ce prevede proiectul de hotărâre nu știm, pentru că el nu a fost publicat pe site-ul PMT. Oricum, nu se afla pe ordinea de zi a plenului ordinar de marți, anunțată deja. „Trăim într-un stat în care guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să aibă în vedere problemele de sistem din întreaga țară. Avem o singură școală în vestul României în clasa I de risc pentru că probabil avem o singură expertiză făcută pe bune în ultimii ani. Dacă ar fi să facem expertize reale în toată țara pe școli, ar fi dramatic”, concluzionează însă viceprimarul Lațcău.

Expertiza la care face referire prefectul Mihai Ritivoiu este datată martie 2021 și este plătită de Municipiul Timișoara. Documentația a fost întocmită de o firmă din Cluj.

About Post Author