15 ianuarie 2021

Supărare mare la Poliția Locală, pentru sporuri neacordate niciodată. De la mustrări, la trafalet

poliția locală

Aproape jumătate din polițiștii locali din Timișoara au apelat la avocat, pentru a-și recupera sporurile de weekend, sărbători legale și zile nelucrătoare. Suma pe trei ani, atât cât permite legea, ar fi de aproximativ 800.000 de euro. Oamenii spun că s-au săturat să fie umiliți și povestesc întâmplări incredibile prin care au trecut. UPDATE: Reacția Poliției Locale.

Trecerea polițiilor locale la MAI, pe durata stării de alertă, a creat, la Timișoara, o situație inedită. Trimiși în patrule mixte, alături de cei de la Poliția Națională, polițiștii locali spun că au constatat că „partenerii” lor primesc bani frumoși când lucrează în weekenduri, de sărbători sau în zilele declarate nelucrătoare. Toți sunt funcționari publici și, potrivit Codului Administrativ, au dreptul la sporuri. La Poliția Locală Timișoara însă, acestea nu s-au acordat niciodată.

Inițial, oamenii s-au adresat colegilor de la Serviciul Juridic al PLT, însă li s-a spus că nu există temei legal pentru solicitarea lor. S-au îndreptat așadar către un avocat. Supărarea e atât de mare, încât aproape jumătate din polițiștii locali au decis să acționeze pe această cale.

„Reprezint aproximativ 150 de polițiști locali. Este o acțiune de recuperare de drepturi salariale. Aceștia doresc să fie plătiți de acum înainte și retroactiv pe ultimii trei ani cu privire la sporul de weekend, de sărbători legale și de zile declarate nelucrătoare de către stat. Actualmente suntem într-o fază amiabilă. Solicităm instituției să ne dea aceste sporuri prevăzute de statutul funcționarului public până în 2019 și, odată cu intrarea în vigoare a noului cod administrativ, de Codul Administrativ”, explică avocatul Alexandru Afrenie.

„Nu s-au acordat niciodată aceste sporuri”

Polițiștii locali cer, practic, „calcularea și plata integrală a drepturilor salariale neachitate pentru zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și zile declarate nelucrătoare, pe o perioadă de 3 ani în urmă de la înregistrarea prezentei plângeri, precum și în continuare. Aplicarea imediată a dreptului la recuperare sau la plată majorată, în sensul compensării. Prin acordarea de zile libere plătite, în următoarele 60 de zile calendaristice sau în sensul aplicării unui spor de 100% salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și zile declarate nelucrătoare cu plata în luna următoare celei în care s-a prestat munca, când nu este posibilă compensarea cu zile libere plătite”.

„Nu s-au acordat niciodată aceste sporuri la Poliția Locală Timișoara. Este cumva anormal, având în vedere că aceștia dezvoltă o activitate alături de colegii din MAI. Lucrează în patrule mixte, iar aceștia sunt plătiți, fiind la fel ca și ei funcționari publici, iar ei nu au aceste drepturi, nu le sunt plătite. Există precedent judiciar. Sunt mai multe instanțe judecătorești din țară care au dat hotărâri prin care au prevăzut aceste drepturi și aplicarea lor imediată”, mai spune avocatul.

De la trafalet, la mustrări din orice

Polițiștii locali cu care am discutat spun că în instituție s-a ajuns la o atmosferă greu de suportat. „Suntem mustrați din orice. După prima nu putem avansa timp de șase luni. După a doua ni se face diminuare salarială. Suntem amenințați de șefi. E simplu: nu facem ce zic ei, nu promovăm. Studiile superioare, de exemplu, nu ne sunt recunoscute decât dacă terminăm facultatea în timp ce suntem angajați. Se poate da examen pentru recunoașterea diplomei, dar nu promovează decât cine trebuie”, susține unul dintre ei.

Oamenii povestesc întâmplări ireale. Ține deja de folclorul local – și a generat o mulțime de ironii – modul în care polițiștii locali au păzit, de-a lungul timpului, pasajul Michelangelo sau panseluțele. „Ce nu se spune este de câte ori polițiștii locali au vopsit cu trafaletul pereții pasajului, după ce s-a scris cu vopsea pe el. Ca să nu afle șefii și să nu fie mustrați. Avem în mașini și diluant, cu care ștergem desenele făcute cu spray. În zona centrală, dacă se vede pe înregistrările video că s-au distrus două flori, patrula primește mustrare. Dacă nu se salută «la caschetă», deși noi nu suntem structură militară, se primește mustrare”, mai spune altul.

În două săptămâni ar trebui să se știe

Polițiștii locali susțin că, într-adevăr, plimbările prin centru ale primarului Timișoarei se desfășoară mereu sub supravegherea unei echipe mixte. Unii sunt în civil, alții în uniformă, iar aceștia din urmă trebuie să stea cât mai la distanță. De când a început campania electorală, polițiștii locali ar trebui să meargă, desigur în civil, și prin cartiere, la întâlnirile cu cetățenii. „Noi credem că totul pleacă de la directorul Dorel Cojan. Îi este frică de primar, pentru că este sunat după orice neregulă, reală sau presupusă”, mai afirmă unul dintre cei cu care am discutat. Edilul a negat mereu că este păzit, fie și de la distanță.

Suma care ar trebui plătită, retroactiv, pentru drepturile neacordate în ultimii trei ani s-ar ridica la 800.000 de euro. Banii ar trebui alocați prin rectificare bugetară, aprobată de consiliul local. Tot prin CL ar trebui repartizate și sumele pentru viitor, în cazul în care s-ar decide acordarea sporurilor de acum încolo. „Suntem într-o etapă prealabilă, prin care ne spunem doleanțele instituției. Sperăm că nu vom ajunge la proces”, ne-a mai declarat avocatul polițiștilor locali.

PLT trebuie să răspundă în 30 de zile la solicitarea înaintată prin avocat, depusă în 2 septembrie. Potrivit datelor oficiale, Poliția Locală Timișoara avea, la finele anului trecut, 358 de angajați. Organigrama prevede 372: 329 funcționari publici și 42 de oameni personal contractual. Nu toate posturile sunt însă ocupate. Dorel Cojan este director interimat de peste șase ani. Concursul pe post nu a fost organizat niciodată, pentru că edilul șef a considerat că acesta își face foarte bine treaba.

Ce zice PLT

„Solicitările polițiștilor locali sunt înregistrate și li se va răspunde în termen. În ceea ce privește sporurile, conform legislației actuale, nu se pot compensa decât cu ore libere, lucru care se și practică, de altfel, în prezent. Dacă instanța va dispune acordarea de bani, instituția va pune în aplicare hotărârea acesteia”, spun reprezentanții Poliției Locale. potrivit Codului Administrativ, intrat în vigoare în 2019, „pentru orele lucrate peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare, potrivit legii, funcționarii publici au dreptul la recuperare sau la plata majorată, în condițiile legii”.

1 thought on “Supărare mare la Poliția Locală, pentru sporuri neacordate niciodată. De la mustrări, la trafalet

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: