Sunt prea multe centre de permanență din Timiș. Prefectul crede că „toacă” bani degeaba

centre de permanență

sursa foto: www.360medical.ro

Centrele de permanență pentru asigurarea asistenței medicale din Timiș costă prea mult și ar putea să nu-și justifice existența. E concluzia la care a ajuns prefectul Mihai Ritivoiu, care susține că sunt prea puține consultații, raportat la costurile de funcționare.

În județul Timiș sunt, spune prefectul Mihai Ritivoiu, 47 de centre de permanență, care sunt deschise între orele 15 și 8, iar în weekend și de sărbătorile legale au program non-stop. Reprezentantul guvernului în teritoriu s-a apucat de făcut calcule, iar rezultatele par să-i cam dea cu virgulă.

„În lege se spune că aceste centre se deschid în mediul rural sau zone greu accesibile. Pe o astfel de lege avem 47, adică 13% din total centrelor din țară. 17 sunt în Timișoara, cinci în periurban și patru la Lugoj. Plata la fiecare centru de permanență, indiferent dacă are sau nu pacienți, este 80 de lei / oră – 40 lei medic, 20 asistent și 20 de lei alte cheltuieli. Aceasta înseamnă 1.360 lei pentru fiecare zi lucrătoare, respectiv 3.840 lei / zi, în weekend sau sărbătoare. Fiecare centru cheltuiește 61.440 lei pe lună, în total 2,8 milioane de lei pe an. 12 luni și 47 de centre de permanență înseamnă 34 milioane de lei, aproape șapte milioane de euro pe an”, explică Ritivoiu.

„Situația a scăpat de sub control”

Prefectul a ajuns la concluzia că sunt prea puțini bolnavi care apelează la aceste centre de permanență. „În Timișoara, numărul mediu de pacienți consultați la aceste centre de permanență este patru pe zi. În Lugoj sunt trei. Pentru 100 de oameni în Timișoara s-a chemat ambulanța, care oricum venea, și pentru 18 în mediul rural. Nu există nicio legătură între sumele de bani cheltuite și numărul de pacienți tratați”, continuă Mihai Ritivoiu.

Acesta a cerut controale la centrele de permanență. „Printre concluzii sunt următoarele: o instalație de sterilizare defectă, care nu mergea nici acum doi ani, și medicamente expirate. Nu am nimic cu asigurarea de servicii medicale în regim permanent, unde se impune acest lucru, dar la noi situația a scăpat de sub control. Trebuie să salvăm câteva milioane de euro din banii noștri. Drept urmare, voi dispune un control extins la aceste centre. Sunt unele în Timișoara care au doi pacienți pe zi. După acest control, vom decide ce centre de permanență ținem, ce centre închidem”, a mai declarat Ritivoiu.

Prefectul spune că va discuta cu directorii de la Spitalul Județean, respectiv Spitalul Municipal, care au unități de primire a urgențelor, pentru a afla de la aceștia care ar putea fi impactul închiderii centrelor de permanență. În perioada pandemiei, autoritățile medicale le-au indicat oamenilor cu probleme de sănătate ușoare să apeleze întâi la aceste centre, ca să nu aglomereze Urgențele.

About Post Author