Străzile cu piatră cubică, din nou în plenul CL. Se modifica iar devizul, dar proiectul e ținut la secret

Epopeea străzilor din piatră cubică ajunge la un nou episod. Consilierii locali vor actualiza devizul din studiul de fezabilitate realizat în 2015. Ce se schimbă? E secret, pentru că, deși proiectul apare pe ordinea de zi a plenului CL, care are loc vineri, 25 octombrie, el nu este publicat pe site!
Consilierii locali votează vineri un proiect de hotărâre „privind actualizarea devizului general din cadrul studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții «Modernizarea străzilor din piatră cubică din Timișoara»”. SF-ul inițial datează din 2015, a fost realizat de Proexco SRL și spunea că piatra cubică de pe 14 străzi va fi scoasă și va fi înlocuită cu „îmbrăcăminte bituminoasă”. Prețul lucrărilor era estimat la 14,5 milioane de lei, cu TVA inclus. Teoretic, aceasta este suma care trebuie actualizată. Practic, schimbarea nu este, cel puțin din punctul de vedere al oficialilor PMT, de interes pentru timișoreni. Proiectul nu apare pe site, deci nu se știe care sunt modificările propuse de Executivul local și care este motivul acestora.
Starea tehnică a acestor străzi prezintă numeroase defecțiuni ce fac dificilă desfășurarea circulației rutiere și pietonale. Pe multe din aceste străzi trotuarele sunt într-o stare avansată de degradare, îngreunând circulația pietonilor în zonă; nu există piste pentru bicicliști, iar zonele verzi sunt neamenajate. Totodată, multe din bordurile de încadrare a carosabilului lipsesc sau sunt deteriorate, gurile de scurgere și căminele de vizitare se află sub cota carosabilului. Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de circulație în municipiu prin amenajarea străzilor, a trotuarelor, amenajare piste de biciclete și zone verzi, acolo unde situația din teren permite.
SF privind străzile din piatră cubică, votat în 2015
Proiectul inițial a fost blocat de două procese: unul intentat de Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, Gabriel Tușinean și Victor Popovici, care au pierdut definitiv la Curtea de Apel, iar al doilea, cu Agenția de Mediu, după ce PMT a fost amendată pentru că scosese fără aviz piatra cubică de pe str. Ioan Mureșan. Sentința Curții de Apel a venit în septembrie 2018 și a fost în favoarea PMT.
Pasul următor a fost, în decembrie, modificarea devizului. S-a ajuns atunci la suma de 15,4 milioane de lei, tot cu TVA. Tot atunci, aleșii locali au aprobat și execuția, în prima etapă, a trei străzi: Dr. Ioan Mureșan, Arcidava și Toplița. „Propunem, într-o primă fază, execuția străzilor Ioan Mureșan, Toplița și Arcidava în varianta proiectată, și anume: structură nouă cu stratul de legătură și cel de uzură prevăzut din beton asfaltic”, scrie în HCL.
Cert este că până acum nu s-a mișcat nici măcar o piatră de pe cele 14 străzi. Este vorba despre:
- str. Argeș (delimitată de Mitropolit Varlaam și Cluj)
- str. Dr. Ioan Mureșan (tronsonul cuprins între Salcâmilor și Drubeta)
- str. Ludwig van Beethoven (între C.D. Loga și Mihai Eminescu)
- str. Mitropolit Varlaam (între Aurel Cândea şi 1 Decembrie)
- str. Putna (delimitată de Ion Vidu şi Mitropolit Varlaam)
- str. Remus (delimitată de Braşov şi Romulus)
- str. Sfânta Rozalia (între Remus şi Mihai Viteazu)
- str. Sorin Titel (delimitată de Victor Babeş şi Protopop Gh. Dragomir)
- str. Topliţa (delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraş)
- str. Virgil Madgearu (între Mihai Viteazu şi Filaret Barbu)
- str. Bela Bartok (între Victor Babeş şi Argeş)
- str. Filaret Barbu (delimitată de str. Sfânta Rozalia şi Braşov)
- str. Arcidava (în jurul Parcului Arcidava, până la străzile Mureş şi Ulpia Traiana)
- str. Romulus (între Gh. Doja şi Sfânta Rozalia)