Strategie de oraș multicultural și muzeul minorităților, la Timișoara. Noi planuri ale primarului Fritz
Încă o strategie în facere la Primăria Timișoara. De această dată, una pentru „dezvoltarea orașului multicultural autentic”. Nu se știe când și cum se va face, dar minoritățile naționale vor avea și muzeu, pe strada Mărășești.

„Reprezentanții etniilor din cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN), care funcționează la nivelul municipiului Timișoara au avut, ieri, o întâlnire cu primarul Dominic Fritz. Subiectul principal a fost o nouă viziune pentru păstrarea multiculturalității orașului”, a anunțat, miercuri, PMT.
Nu se știe exact cu ce se ocupă și care sunt acțiunile cât de cât concrete ale Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale, dar el ar putea fi extins. Cel puțin așa vede potrivit primarul Dominic Fritz. „Este nevoie de crearea unui for mai larg, mai deschis în cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Etnice, din care să facă parte orice organizație interesată, care îndeplinește condițiile din regulamentul de Funcționare. Consider că acest lucru ar duce la dezvoltarea unui consiliu Consultativ mult mai inclusiv și operativ, funcțional și cu rezultate palpabile”, a declarat acesta.
Fritz a propus, cu această ocazie, realizarea „primei strategii de dezvoltare a orașului multicultural autentic”. O altă propunere vizează un muzeu al minorităților în viitorul Centru Multicultural Mărășești, „ideea fiind salutată de cei prezenți”.
În Centrul Multicultural Mărășești, aflat în șantier din iunie 2020, ar trebui realizat, conform proiectului, Muzeul Cetății. Acesta ar urma să fie mutat, așa cum declara recent primarul Timișoarei, în Primăria Veche, unde își are sediul Facultatea de Muzică a UVT. Universitatea de Vest nu a primit însă niciun fel de notificare că va trebui să părăsească aceste spații.
În Consiliul Consultativ al Minorităților Naționale sunt reprezentate nouă minorități: maghiari, romi, ucraineni, germani, sârbi, bulgari, italieni, evrei, macedoneni. Cei din CCMN au cerut spații și bani pentru evenimente culturale. O altă solicitare se referă la folosirea limbilor utilizate în mod tradițional în Timișoara „pe inscripțiile statice, plăci cu denumirea localității, numele de instituții, inscripțiile monumentelor, respectiv aplicarea plăcuțelor multilingve”.