Strada Cezar: între clanuri și Miliția anilor ‘50. Construcțiile ilegale trebuie să dispară

strada cezar

sursa foto: Primăria Timișoara

Primăria anunță că va reda timișorenilor o stradă „blocată până acum de construcții ilegale”. Realitatea este că și da, și… nu, pentru că strada cu pricina e închisă cu mult timp înainte de apariția respectivelor acareturi, ridicate, într-adevăr, fără autorizație. Deci, în nota electorală în care sunt tratate în această perioadă toate subiectele, depinde ce vrei să vezi.

„Primăria Municipiului Timișoara redă cetățenilor accesul pe strada Cezar, cea care asigură legătura între Parcul Copiilor și bulevardul C.D. Loga. Primarul Dominic Fritz a semnat dispoziția de demolare a mai multor construcții ridicate ilegal, fără autorizație, pe terenul municipalității”, au transmis comunicatorii de pe CD Loga 1.

Potrivit aceleiași surse, pe terenul orașului au fost construite fără autorizații două clădiri, trei alei pietonale, două garduri de împrejmuire din zidărie, poartă de acces auto și un gard frontal. Proprietarii acestora sunt familiile Cîrpaci și Stancu, aceleași care ar urma să achite și toate costurile legate de demolare.

„Cu fiecare nou caz de recuperare a terenurilor orașului vedem dimensiunea halucinantă a acestei caracatițe care a acaparat Timișoara timp de decenii. Este absolut revoltător faptul că nimeni nu a avut curaj să pună piciorul în prag și să oprească aceste furturi din bunurile timișorenilor. Practic, în acest caz, clanurile au construit direct pe o stradă și au închis accesul timișorenilor pe aici, posibil la mica înțelegere cu fosta administrație locală. Strada publică a devenit curtea lor (…) Nu e prima luptă câștigată cu aceste clanuri. Acum doi ani ne-au blocat accesul la șantierul noii clinici ORL și ne-au cerut 200.000 euro. Am câștigat în instanță și acum suntem pe ultima sută de metri cu șantierul”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Strada e închisă de fapt din anii ’50

În funcție de cum vrei să privești lucrurile, situația poate sta exact așa cum anunță primăria sau poate fi nuanțată. Strada numită acum Cezar a dispărut de multă vreme de pe „radarul” pietonilor din Timișoara. Ea a apărut în 1913, fiind marcată ca atare în planurile orașului. Perpendiculară pe corpul central al clădirii Colegiului Loga, strada traversa parcul, înainte ca în zona respectivă să fie plantați copaci, și se oprea exact pe malul Begăi.

De când nu mai este folosită strada? Explică, într-una din rarele sale ieșiri publice, fostul prefect Ovidiu Drăgănescu, actual subprefect.

„Aleea de 20 m a fost modificată prin anii ’50 de Miliția județului Timiș. Sediul Miliției era chiar în clădirea de pe Loga nr 38, cea cu gardul în discuție. Ce clanuri erau pe-atunci? (…) Pe acea «stradă» există și acum două garaje ale prefecturii, între cele două vile. În anii 2005-2009, când eram prefect, acolo se parcau cele două autoturisme ale instituției. Poarta de fier exista cu mult înainte de a se muta acolo Banca Agricolă. Apoi a fost sediul PSD. După anii 2000 se retrocedează și apar clanurile, care nu mai aveau ce să închidă, pentru că era închisă curtea de jumătate de secol”, spune acesta.

Drăgănescu nu contestă însă ilegalitatea unor construcții de acolo și, dacă tot e pusă pe fapte mari, sugerează primăriei și altceva: „Dar dacă tot reveniți la starea inițială, demolați și cealaltă construcție ilegală făcută la repezeală și în dispreț de Internele de atunci”.

Un fel de… Radio Erevan

Una peste alta, avem o stradă închisă de zeci de ani și niște construcții ilegale, care trebuie să dispară și care, de fapt, nu sunt motivul principal pentru închiderea efectivă a străzii. Proprietarii clădirilor ilegale pot contesta în instanță dispozițiile de demolare și pot cere suspendarea lor. Asta, după ce le primesc de la executorul însărcinat cu această chestiune. Teoretic, primăria ar putea începe demolarea în următoarele săptămâni, urmând să se îndrepte ulterior, pentru recuperarea cheltuielilor, către proprietarii respectivi.

Municipalitatea a bătut monedă și în urmă cu jumătate de an pe recuperarea imobilului de pe Loga 52, unde anunța că intenționează să deschidă o grădiniță. Până acum, nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Momiță Bona, proprietarul clădirii, voia să ceară primăriei aproximativ 7 milioane de euro: 5 milioane prețul imobilului, iar restul, bani investiți în dotări și reparații. În septmbrie 2023, Primăria Timișoara s-a intabulat legal pe teren și construcția a cărei istori recentă e plină de tranzacții dubioase. Totul a început în urmă cu aproape 30 de ani, când Ionelaș Cîrpaci a cumpărat proprietatea, folosindu-se de acte false.

About Post Author