Statuia lui Adi Bărar, tot fără avize. Corneliu Vaida: Să te ferească Dumnezeu de omul harnic și prost

Adi Bărar

Monumentul dedicat lui Adi Bărar nu poate fi amplasat în zona Flora, pentru că încă nu are aviz de la Comisia pentru monumente de for public, de la Ministerul Culturii. Dosarul a fost respins de trei ori (și) pe motiv de felul în care arată statuia, însă experții s-ar fi pronunțat pe baza unor… copii ale unor fotografii.

Chitaristul Adi Bărar, liderul trupei Cargo, a murit în martie 2021, după ce a fost infectat cu coronavirus. În vara lui 2021, consilierii locali au aprobat amplasarea, în zona Flora, a unui monument la scară 1:1, o statuie din bronz care îl va reprezenta pe Adi Bărar. Inițiatorul propunerii, Corneliu N. Vaida, era optimist și spera că toate avizele vor fi obținute rapid, astfel încât monumentul să fie dezvelit în toamna aceluiași an.

Aproape doi ani mai târziu, lucrurile sunt încă foarte complicate. Pentru că vorbim de un monument amplasat în spațiul public, și încă într-un parc istoric, cum este Alpinetul, este nevoie de un aviz de la Comisia pentru monumente de for public. Primăria Timișoara a depus, așa cum cere legea, dosarul spre avizare, și nu o dată, ci de trei ori.

„Aprobările nu au fost obținute din cauza Sandei Greblă”

De fiecare dată însă răspunsul a fost negativ. Au lipsit, pe rând, un memoriu tehnic de structură, dar și un memoriu justificativ asumat de cineva cu greutate în lumea muzicală. În plus, membrii comisiei au reclamat și lipsa de calitate artistică a statuii.

„Noi nu am avut niciun cuvânt de spus asupra modului în care arată această statuie și nici asupra proiectului. Acest proiect este la a treia respingere din partea Comisiei naționale pentru monumente de for public, în pofida eforturilor pe care le-a făcut primăria. Inițiatorul proiectului trebuie să se gândească la motivele acestei respingeri, primăria nu poate să modifice acest proiect. Dosarul conține toate documentele necesare, dar a fost respins pe fond”, ne-a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Corneliu N. Vaida admite că acest refuz are oarecum o justificare, însă ce nu poate înțelege e, spune el, incompetența. „Aprobările nu au fost obținute din cauza Sandei Greblă (șefa Serviciului Infrastructură Culturală din PMT – n.r.), care a greșit de trei ori un dosar. Unde ați întâlnit ca unui angajat să i se permită să greșească de trei ori o lucrare? Dosarul a fost respins de fiecare dată, pentru că au lipsit niște chestii și, în plus, xerocopiile astea ale fotografiilor mulajului, care, într-adevăr, sunt urâte. Degeaba le-am spus că sunt chestii diferite, una este statuia care este plătită artistului și alta este lucrarea de turnare a statuii (…) Al patrulea dosar este undeva între Timișoara și București”, explică acesta.

Apare și varianta unui nou amplasament, dar PMT nu știe nimic

Practic, în dosarul depus spre avizare la comisia de la București au fost anexate, spune Vaida, niște xerocopii ale unor fotografii ale mulajului pe baza căruia afost realizată statuia din bronz. Ea se află de anul trecut, la Zimand, în județul Arad.

Dosarul, de această dată cu fotografii ale statuii din bronz, a plecat pentru a patra oară la avizare. E însă interesant un alt amănunt. „Mi-a apărut o hârtie foarte interesantă, pe care cineva a scris «se reface cu noua locație». Nu știu care este noua locație. Din folclorul timișorean vă spun că actuala locație deranjează pe cineva, pentru că este calea de acces spre Flora. Nu știu de unde a venit această notificare”, afirmă Corneliu Vaida.

El face referire directă la oamenii de afaceri Marius și Emil Cristescu, proprietarii spațiului de la Flora. O schimbare de amplasament ar însemna însă un nou proiect, cu studiu de amplasament, reluarea întregii proceduri de avizare, cu tot cu certificat de urbanism și, evident, o nouă hotărâre de consiliu local.

La PMT nu se știe nimic despre așa ceva. „Nu știm nimic despre un nou amplasament, dar e clar că un nou amplasament ar mări șansele de avizare. Comisia aduce în discuție și încadrarea în peisaj”, spune Ruben Lațcău.

A patra oară spre avizare și o petiție online

Corneliu Vaida așteaptă acum a patra decizie a comisiei de pe lângă Ministerul Culturii. Nu vrea să se pronunțe asupra unui eventual refuz, dar nu exclude din start, pe de altă parte, o schimbare de amplasament. „Aș putea fi de acord cu așa ceva, în anumite condiții. Evident că totul depinde de loc, trebuie să fie un loc reprezentativ, pentru că vorbim despre Adi Bărar. Altfel, știți vorba aceea, «să te ferească Dumnezeu de omul harnic și prost. Iar Sandei Greblă nu i se poate întâmpla nimic, bineînțeles, pentru că, dacă i se întâmplă ceva, domnul Ambruș votează altfel în consiliu”, ne-a declarat acesta.

Adrian Bărar este cetățean de onoare al Timișoarei și a fost decorat în 2016 de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Meritul Cultural, în rang de cavaler, pentru promovarea muzicii rock în România.

Între timp, Corneliu Vaida a lansat și o petiție online prin care solicită PMT să amplaseze de urgență monumentul. Aceasta poate fi semnată AICI. În bugetul local pe anul 2023, pentru această operațiune este prevăzută suma de 120.000 lei. Semn că primăria și-a asumat-o.

About Post Author