Stabat Mater, de Pergolesi, în Palatul Baroc

stabat mater

Eveniment în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă. Sâmbătă seară, aici se cântă „Stabat Mater”, de G.B. Pergolesi, într-o coproducție româno-belgiană. Protagonistul concertului va fi Corul Solaris.

„Stabat Mater”, în actuala formă, datează din 1736, aranjamentul fiind scris de Giovanni Battista Pergolesi, cu puțin timp înainte de a muri. Compozitorul avea doar 26 de ani și s-a stins din viață într-o mănăstire franciscană de lângă Napoli. „Stabat Mater” este la origine un poem liturgic din secolul XIII, asociat, în timp, cu Vinerea Mare și sursă de inspirație pentru compozitori precum Vivaldi, Haydn, Schubert, Rossini, Liszt, Dvořák sau Verdi.

Concertul de sâmbătă, 27 mai, care va începe la ora 18, este o coproducție internațională cu Corala Equinox și Asociația „Singing Molenbeek”, din Belgia. Acompaniază Ansamblul baroc „Ausonia”, din Belgia, coordonat de clavecinistul Frédérick Haas și de violonista de origine română Mira Glodeanu, Ansamblul Ausonia este format din muzicieni specializați în interpretarea pe instrumente din secolele XVII și XVIII.

Solișt vor fi contratenorul Clint van der Linde și soprana Ana-Camelia Ștefănescu. Protagonistul concertului va fi însă Corul Solaris. Din 2022, copii de la Liceul Teoretic Special „Iris”, de la Școala Gimnazială nr. 1 și de la Centrul de Zi „Sfântul Nicolae” din Timișoara se întâlnesc, prin muzică, coordonați de muzicianul Zeno Popescu și de profesorii lor.

Accesul la concert se face pe bază de invitație. Invitațiile sunt disponibile la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, zilnic, orele 11 – 16, în limita locurilor disponibile.

About Post Author