Spitalul de copii, neterminat după 10 ani și tot fără bani de aparatură. Soluția găsită de Ministerul Sănătății

spitalul de copii

Noul corp al Spitalului de Copii din Timișoara e aproape gata, dar nu are niciun fel de aparatură și nici finanțare pentru aceasta. Și nici nu va avea, până când primăria nu face recepția clădirii și nu depune un proiect la Ministerul Sănătății. E nevoie de peste 20 de milioane de euro, într-o construcție începută acum 10 ani.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat, vineri, noua clădire a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. „Sunt aici ca să văd ce nevoi are acest spital pentru dotare, pentru realizarea unui heliport. Spitalul este finalizat în proporție de 95% de câțiva ani și sunt oarecum surprins că el nu a fost finalizat, înțeleg că urmează acum, înainte de alegeri, realizarea recepției. Noi o să ajutăm cât putem, urmează o etapă în care împrumutul de la Banca Europeană de Investiții va face eligibile numeroase spitale din România, dar în mod evident, spitalele care acordă asistență medicală copiilor vor fi prioritizate. Dotarea acestui spital estimăm că este în jur de 100 de milioane de lei și ar putea să fie realizată din acest împrumut. Cât ține de noi vom sprijini acest proiect”, a spus Rafila.

spitalul de copii

„Pe noi la Ministerul Sănătății nu ne-a interesat culoarea politică a celor care conduc unitățile administrativ-teritoriale (…) Cred că responsabilitatea pe care o avem, fie ca administratori, dacă discutăm de ministere, fie ca reprezentanți în Parlamentul României, este în interesul comunităților locale și cred că ar trebui exersat de toată lumea, indiferent de partidul politic din care face parte”, a mai precizat Rafila.

Ministrul a fost însoțit în vizita la spitalul care țin de Primăria Timișoara de colegii săi de partid: Alfred Simonis, Mihai Ritivoiu și Adrian Cionca.

Intervenții extra de 1,5 milioane de euro

Construcția noului corp de clădire al spitalului de copii a început în mai 2014 și ar fi trebuit încheiată doi ani mai târziu. În 2015, primul antreprenor, Prompt, a intrat în insolvență și a fost necesară găsirea altei firme care să se ocupe de această lucrare. S-a lucrat în hopuri, pntru că primăria nu a putut să asigure o finanțare constantă, dar, în 2020, clădirea a ajuns la 95% realizare.

La începutul anului 2022 însă, primăria și reprezentanții spitalului au constatat că e nevoie de intervenții suplimentare, care nu fuseseră prevăzute în proiectul inițial. Este vorba depsre recompartimentări, suplimentări la instalațiile PSI, racordare la rețeaua Colterm sau hidroizolații. O parte din aceste lucrări au fost necesare pentru ca imobilul să poată respecta noile reglementări ale ISU.

A fost organizată așadar o nouă licitație, câștigată tot de firma care a făcut și restul spitalului, după colapsul Prompt.

„Miza nu este să recepționăm clădirea”

În noua clădire a Spitalului de Copii din Timișoara vor funcționa o farmacie, Unitatea de Primiri Urgențe, secția de radiologie, policlinică și laboratorul de analize, un bloc operator, secți de Terapie Intensivă, dar saloane pentru mame. În total, vor fi 150 paturi.

Până acum, pentru construirea spitalului, primăria a plătit 58,4 milioane de lei. Suma rămasă de decontat către constructor este de aproximativ 4 milioane de lei. Ministerul Sănătății nu a mai asigurat cofinanțare în ultimii cinci ani, potrivit reprezentanților municipalității.

Conform aceleiași surse, în această perioadă, constructorul face probe la instalațiile noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Municipalitatea le monitorizează, pentru a se asigura, astfel, că sunt respectate standardele în vigoare, înainte de a începe etapa de recepție a clădirii.

„Miza nu este să recepționăm clădirea, ci să deschidem un spital unde copiii și părinții să aibă condiții moderne de tratament. Fără aparatură medicală, mobilier și dotări, vom avea doar o clădire frumoasă care va sta încuiată. Din start ne-am orientat spre atragerea de fonduri pentru dotarea spitalului și am solicitat Ministerului Sănătății fonduri prin PNRR, dar cererea noastră nu a fost considerată prioritară. Am rămas în dialog cu ministrul și așteptăm să-și onoreze promisiunea și să doteze spitalul cu aparatura necesară”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Un nou spital de copii la Timișoara a fost una dintre temele majore de campanie ale USL, la alegerile locale din 2012.

About Post Author