Spitalele din Timiș, pregătiri de valul patru. Momentan nu sunt probleme

spitalul din Lugoj

foto: Arhivă

Spitalele din Timiș se pregătesc de mult discutatul val patru al pandemiei de Covid. Momentan, situația medicală nu este de natură să creeze probleme, însă numărul de cazuri crește încet, dar constant.

În Timiș sunt internate cu Covid-19, potrivit datelor oficiale, 41 de persoane „confirmate și suspecte”. Șapte sunt în Terapie Intensivă, iar rata de infectare pe județ este 0,12 / 1.000 de locuitori. În Timișoara, acest indice este de 0,19 / 1.000. Cea mai mare rată este la Pădureni, unde e aproape 2 / 1.000, iar CJSU trebuie să se întrunească și să decidă care sunt restricțiile care se impun în această situație.

Lucrurile stau încă bine din punctul de vedere al asigurării asistenței medicale, deși mare parte din fostele spitale Covid au revenit la funcționalitatea generală. Autoritățile spun însă că vor să fie pregătite, pentru cazul în care situația se înrăutățește.

„Am avut o ședință, ne-am întâlnit cu cei de la spitalele Covid, și împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate, și cu cei responsabili de ATI, ca să vedem cum vom funcționa etapizat, în diverse spații medicale, astfel încât toți pacienții să beneficieze de tratamente. S-a discutat și despre testare, și despre bugete, și despre echipamente de protecție, adică am cuprins toate cele necesare pentru a fi pregătiți în momentul în care vine valul patru”, spune directorul DSP Timiș, dr. Flavius Cioca.

Având în vedere experiența din 2020, specialiștii în sănătate se așteaptă ca numărul de cazuri să crească, din nou, spre toamnă. „În momentul în care se termină perioada de concedii, oamenii se întorc acasă, petrec mai mult timp împreună și se mai răcește și temperatura exterioară și stau mai mult în interior, cu geamul închis, șansele să crească sunt mult mai mari”, spune Cioca.

About Post Author